Condimentul care nu te lasă să dormi. Este interzis celor care suferă de insomnie

Condimentul care nu te lasă să dormi. Este interzis celor care suferă de insomnie
Condimentul care te ține treaz

Somnul este foarte important pentru buna funcționare a creierului, însă există momente în care nu putem dormi. Știai că nu poți adormi din cauza unui condiment? Despre ce este vorba și cum afectează acesta somnul.

Condimentul care poate avea legătură cu insomnia

Un studiu din anul 2021, care a fost prezentat la Conferința Internațională despre Endotelină, arată că motivul pentru care unii oameni au probleme cu somnul poate fi consumarea unui anumit condiment: sarea.

Potrivit studiului, mari cantități de sodiu au perturbat ritmurile circadiene ale șoarecilor. Echipa care a participat la studiu a hrănit un grup de șoareci cu o dietă foarte bogată în sodiu pentru a studia efectele acestuia asupra somnului. Cu toate acestea, de ce poate afecta sarea somnul nostru?

Ei bine, corpul nostru printr-un proces numit ritmul circadian sau ciclu somn-veghe. Aceste durează 24 de ore și reprezintă ceasul intern al corpului nostru, care ne spune în esență când trebuie să dormim și când trebuie să ne trezim.

În urma studiului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că grupul de șoareci cu dieta bogată în sodiu nu și-a urmat ritmul circadian normal. Pe de cealaltă parte, acești șoareci au avut o activitate cerebrală mai mare noaptea.

Desigur, studiile de laborator au fost efectuate pe șoareci și nu se traduc întotdeauna la oameni. Cu toate acestea, ele sunt des folosite deoarece servesc drept modele genetice potrivite pentru oameni.

Ce se întâmplă atunci când nu dormim suficient

Dr. Mike Dow este doctor în psihologie și autor al mai multe bestselluri din New York Times. Acesta spune că, în acest studiu, constatarea făcută de specialiști este susținută de alte fapte cunoscute despre sănătatea somnului.

„Cercetarile au descoperit ca o dieta bogată în sare ne perturbă somnul în multe feluri. Sarea vă îngustează vasele de sânge și face ca inima să pompeze mai repede. Acesta este, desigur, opusul a ceea ce dorim să se întâmple noaptea, când corpul este în repaus”, spune dr. Dow, potrivit womansworld.com.

De asemenea, Dr. Mike Dow mai spune că un somn prost poate duce la tot felul de potențiale probleme de sănătate. Infertilitatea, demența, depresia, diabetul și obezitatea sunt doar câteva dintre acestea.

„Riscul pentru aproape fiecare boală majoră crește atunci când ritmurile circadiene ale corpului nostru sunt perturbate”, spune el.

Mai mult de atât, specialistul ne mai spune că și dietele joacă un rol foarte important în sănătatea somnului. S-a demonstrat că alimentele bogate în sodiu sau carbohidrații procesați au un impact negativ asupra somnului.