Condimentele care nu trebuie să lipsească din sarmale. Gustul se va strica total

de: Sabina Anastasia
17 11. 2022

Sarmalele se numără printre felurile preferate de mâncare ale românilor. O mulțime de gospodine gătesc, în sezonul rece, acest preparat. Dacă vrei ca mâncarea să iasă aromată și gustoasă, îți recomandăm să ții cont de sfaturile oferite de o băimăreancă în vârstă de 43 de ani. Vezi care sunt condimentele care nu trebuie să lipsească din sarmale.

Condimentele care nu trebuie să lipsească din sarmale

Ana Roman, o băimăreancă de 43 de ani, a dezvăluit care au fost secretele la care apela mama sa pentru a găti cele mai gustoase sarmale. Știm deja cu toții că ingredientele folosite la gătirea preparatului tradițional sunt foarte importante. Felul în care porționăm produsele influențează mult gustul mâncării.

Trebuie să ținem cont, în primul rând, de regula de bază de porționare a cărnii și orezului. La un kilogram de carne se adaugă 100 de grame de orez – nu mai mult, nu mai puțin. Ideal este să cântărim ingredientele când le folosim pentru a prepara compoziția pentru sarmale.

Dincolo de teoriile clasice privind gătirea sarmalelor, cruciale sunt și condimentele pe care le folosim. Ce condimente trebuie să pui neapărat în sarmale pentru a fi delicioase. Ana Roman a recomandat gospodinelor, într-o intervenție pentru Adevărul.ro, să aromatizeze compoziția de carne cu boia, piper și sare. Gustul sarmalelor va fi unul desăvârșit.

„Să nu exagerăm cu plantele aromatice – mărar, cimbru, busuioc, coriandru. Dacă sunt prea multe, s-ar putea să fie greu de suportat. În plus, se pierde gustul autentic de sarmale”, a mai atras atenția Ana Roman.

În rândurile de mai jos îți vom prezenta rețeta pe care o folosește băimăreanca pentru a găti sarmale gustoase. Dacă respecți indicațiile oferite, cu siguranță vei fi mulțumit de produsul final!

Rețetă gustoasă de sarmale, explicată pas cu pas

Ingrediente:

  • 500 grame carne tocată;
  • 50 grame orez;
  • 1 ceapă potrivită/ 2 cepe mici;
  • 1-2 căpățâni varză murată;
  • 400-500 mililitri suc de roșii;
  • ulei, după gust;
  • condimente: sare, piper, boia;
  • plante aromatice: mărar, cimbru, busuioc, coriandru;
  • afumătură: 150-200 grame cârnaţi afumat sau piept de porc afumat.

Mod de preparare:

  1. Se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa.
  2. Se spală bine orezul, trecându-l prin mai multe ape.
  3. Se pune ceapa la călit pentru scurt timp, după care se adaugă și orezul deasupra.
  4. Se amestecă carnea și orezul cu ceapa călită.
  5. Se adaugă condimentele – atenție la ce cantitate de sare se introduce în compoziție.
  6. Se spală frunzele de varză murată.
  7. Se umplu frunzele de varză cu amestecul de carne, orez și condimente.
  8. Se așază pe oala curată de lut varză murată tocată mărunt.
  9. Se adaugă, printre varza tăiată, afumătura, cimbrul și mărarul proaspăt.
  10. Se așază sarmalele una peste alta, asigurându-le suficient spațiu pentru a fierbe.
  11. Se pune la gura oalei, deasupra sarmalelor, un strat de varză tăiată și condimente.
  12. Se toarnă apă în oală astfel încât să acopere bine sarmalele.
  13. Se dă oala cu sarmale la flacără mică, la fiert, pentru aproximativ două ore, la 180 de grade Celsius.

Citește și: Cum prepari cele mai bune sarmale pufoase. Rețeta perfectă pentru sărbători

Sarmalele se servesc calde, alături de sosul preferat. Mulți români mănâncă acest preparat alături de mămăligă și puțină smântână. Poți prepara diverse amestecuri pe bază de smântână, în funcție de preferințe. Unele gospodine adaugă în produs și puțin hrean. Poftă bună!