Condimente pentru vin fiert – ce poți pune pentru a-l face super-bun
Vinul fiert este una dintre cele mai delicioase și aromate băuturi tradiționale, preferat în timpul iernii. Este o băutură specifică Europei. Cu toate acestea, vinul fiert se prepară în mai multe părți ale globului. Mai mult sau mai puțin, sub diferite forme, dar este cunoscut și apreciat la nivel internațional. Istoria vinul fiert își are originile tocmai din Italia. În secolul 2, la Roma. În acea perioadă, legiunile aduceau struguri și vin din diferite zone precum bazinul Rinului și al Dunării. Zone cucerite de aceștia. Odată având strugurii, au descoperit și învățat noi modalități de preparare a băuturilor.
Vinul fiert în România
Nu mulți români știu că vinul fiert mai are si denumirea de izvăr. Istoria merge în urmă cu câteva secole. Izvăr este cea mai vândută băutură, mai ales în preajma Crăciunului și al sărbătorilor de iarnă. De asemenea, este preferat de români și într-o oarecare seară friguroasă pentru a se încălzi și pentru a își pună puțin sângele în mișcare. Este singura băutură alcoolică permisă pentru cei ce țin postul Crăciunului. De asemenea, este consumat și ca remediu împotriva răcelilor și al bolilor gastrointestinale.
Este bun vinul fiert împotriva răcelii?
Pe lângă aroma și gustul ce nu pot fi confundate, vinul fiert are și foarte multe beneficii pentru sănătate. Este o băutură bogată în antioxidanți, compuși fenolici și flavonoide. De asemenea, strugurii roșii conțin un antioxidant foarte puternic, resveratrol. Aceasta este o substanță ce are efecte de regenerare asupra celulelor. Pe lângă acestea, încetinește procesul de îmbătrânire și stimulează producerea de proteine. Lucruri foarte benefice pentru organism, având un impact pozitiv asupra acestuia. Desigur, în anumite cantități.
Vinul fiert mai protejează și sistemul cardiovascular. Îmbunătățește atât circulația periferică, cât și pe cea de la nivelul creierului, organ extrem de important. De asemenea, scade și nivelul colesterolului din sânge. Un consum moderat de izvâr, reduce riscul de unor afecțiuni coronariene și păstrează elasticitatea vaselor de sânge. Scade tensiunea arterială și are efect asemănător cu cel al aspirinei asupra răcelii și stărilor de gripă.
Antioxidanții din vinul fiert protejează organismul împotriva infecțiilor. Un lucru ce ar trebui reținut este faptul că izvărul protejează celulele împotriva efectelor radicalilor ce sunt responsabili pentru apariția cancerului de sân.
Condimente pentru vin fiert
Dacă este servit cu mirodenii alese cu grijă, vinul fiert este ideal pentru serile reci de iarnă. Așa că, iată câteva ingrediente și mirodenii ce se pot adăuga vinului fiert, inclusiv cel alb. Pentru a îndulci vinul, puteți folosi următoarele:
- miere
- zahăr brun
- jumătate de zahăr normal și jumătate de zahăr normal
- zahăr tos
Mirodenii de pus în vinul fiert pentru a fi condimentat cât mai bine:
- 1-2 bucăți de anason stelat
- 5-10 boabe întregi de piper
- 5-10 boabe întregi de ienibahar
- 1-3 batoane întregi de scorțișoară
- 10-15 bucăți de scorțișoară
- coajă de portocală
- coajă de lămâie
- artei iute sau chilli
- coajă de lime
- esență de vanilie
- după gust, ghimbir proaspăt sau praf
Sucuri sau siropuri de fructe pentru a da diferite arome vinului fiert:
- suc de afine
- suc de mere sau de pere
- suc de cireșe
- suc de portocale
- suc de fructe de pădure
Pentru a prepara mirodeniile, se lasă vinul la foc mic și se lasă la încălzit. Apoi, adăugăm condimentele favorite, dar nu mai mult de trei la număr, pentru a nu strica gustul vinului. Îl aducem doar până în punctul de fierbere. Dacă clocotește, alcoolul se evaporă. După 5-10 minute, se strecoară. Dacă adăugăm și sucuri de fructe, mai întâi se fierbe sucul alături de condimente, apoi se adaugă vinul.