ANSVSA a decis retragerea unor produse alimentare din magazine din cauza contaminării acestora cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen. Este vorba de anumite condimente care au fost contaminate cu această substanță și care ar putea cauza „grave probleme de sănătate”. Dacă aveți aceste produse în casă este recomandat să le distrugeți imediat sau să le returnați în magazinele de unde le-ați cumpărat.
Uniunea Europeană a interzis folosirea oxidului de etilenă, un pesticid extrem de periculos care poate cauza cancer, însă unele produse sunt în continuare stropite cu această substanță. Oxidul de etilenă se găsește sub formă gazoasă și se folosește în special pentru dezinfectarea unor astfel de produse, cum ar fi condimentele și semințele de susan.
ANSVSA a decis retragerea de la raft a două sortimente de cimbru mărunțit:
Oamenii care au achiziționat aceste produse sunt sfătuiți să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazinele de unde le-au cumpărat. În cazul în care decideți să le înapoiați, contravaloarea acestora vă va fi restituită în baza bonului fiscal.
Vă rugăm să returnați produsul până pe 21.02.2022 deoarece este contaminat cu oxid de etilenă și poate provoca grave probleme de sănătate.
Ne cerem scuze pentru orice neplăcere creată!”, se arată în informarea Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
În 2022, ANSVSA a decis retragerea din magazine a nu mai puțin de 18 produse contaminate cu diverse substanțe periculoase. Lista completă aici. Nu mai târziu de săptămâna trecută, specialiștii au identificat alte alimente care conțineau oxid de etilenă. De această dată a fost vorba de dulciuri: ruladă 3 tipuri ciocolată 650 ml, înghețată de vanilie 900 ml, sorbet de lămâie 1.000 ml, înghețată vanilie și fructe exotice 4×100 ml.
Aceste sortimente de dulciuri au fost descoperite în magazinele Carrefour și au fost retrase imediat de la raft.
Oxidul de etilenă a fost descoperit în aditivul alimentar numit guma de caruba, folosit la producerea înghețatei.
Creează, ca orice gumă, consistența aceea plăcută a înghețatei cumpărată de la magazin, cremoasă. În loturile respective, acest aditiv era poluat cu oxidul de etilenă, care s-ar fi folosit la origine ca pesticid”, a explicat medicul nutriționist Corina Zugravu, pentru Libertatea.
Specialiștii recomandă ca de fiecare dată când mergem la cumpărături să ne informăm asupra ingredientelor pe care le găsim pe eticheta produsleor și să evităm să le cumpărăm pe acelea care conțin substanțe periculoase pentru sănătatea omului.