Zile de concediu suplimentar pentru anumite femei. Cine beneficiază și de câte

Autor: Iorgu Ianusi - 20:03, 18 apr. 2019

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, acordarea de concediu suplimentar pentru femeile care fac fertilizare in vitro.

Sunt vizate, așadar, femeile angajate care rămân însărcinate prin această procedură medicală.

Cele trei zile suplimentare se acordă anual și vor fi plătite, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„A fost introdusă o prevedere, un concediu de odihnă suplimentar anual plătit, de trei zile, pentru salariatele care urmează o procedură de fertilizare in vitro.” Nelu Barbu, purtător de cuvânt al Guvernului

Concediu suplimentar după fertilizare in vitro : cum se acordă

Pentru a beneficia de suplimentul acordat la zilele de concediu, salariatele trebuie să prezinte o scrisoare medicală eliberată de medicul specialist.

Zilele libere se vor acorda în două etape, potrivit Profit.ro. Prima, de o zi, se acordă la data în care se realizează pucția ovariană.

Celelalte două zile se pot acorda odată început embriotransferul.

Cum se realizează fertilizarea in vitro

Componentă a Reproducerii Umane Asistate Medical, fertilizarea in vitro reprezintă procesul prin care spermatozoidul fecundează ovulul femeii. Procedura se realizează  într-un laborator de specialitate. Odată format embrionul, acesta este transferat în uterul femeii. Intervenția se realizează la 72 de ore de la contracepție.

Fertilizarea in vitro nu presupune intervenții în complexul genetic al fătului. Nu există diferențe între fătul ca urmare a fertilizării in vitro și fătul procreat natural.

Este soluția aleasă când unul dintre parteneri este steril.

Procedura a fost dezvoltată de medicul britanic Robert Edwards. În iulie 1978 se năștea, la Londra, primul copil conceput astfel.