Conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu, aproape de dispariție. Cum s-a ajuns de la o minunată casă boierească, la o adevărată ruină

Conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu, aproape de dispariție. Cum s-a ajuns de la o minunată casă boierească, la o adevărată ruină
Conacul familiei scriitorului Mihail Sadoveanu, aproape de dispariție

O casă boierească din orașul Galați, cea în care a locuit familia scriitorului celebru Mihail Sadoveanu, se află în stare avansată de degradare. Clădirea este abandonată de peste trei decenii, iar anii în care nu a fost îngrijită se văd.

Conacul lui Mihail Sadoveanu

Clădirea impresionantă se află pe strada Mihai Bravu, o zonă veche a orașului Galați. Casa boierească a fost construită în anul 1920, în perioada interbelică. În momentul de față, casa boierească impunătoare este abandonată și se este foarte aproape de dispariție.

Potrivit istoricilor, proprietarul conacului a fost Clemansa Drăgănescu. Aceasta a fost sora mai mică a scriitorului Mihail Sadoveanu. La acea vreme s-a căsătorit cu Iancu Drăgănescu, un negustor bogat.

„Conacul a aparţinut lui Iancu Drăgănescu, un om reputat şi înstărit din oraşul Galaţi de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Avea o cultură deosebită şi era fascinat de frumos. Acesta s-a căsătorit cu sora celebrului scriitor şi romancier, Mihail Sadoveanu. Este vorba despre Clemansa Sadoveanu”, povesteşte Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Scriitorul iubea foarte mult vânătoarea și pescuitul. Mihail Sadoveanu venea cât mai des la conacul surorii sale din Galați. Membrii familiei organizau adevărate serate demne de lumea bună și cântau mereu la pian.

Casa boierească, aproape de degradare

În casa boierească au funcționat mai multe instituții, mai ales în perioada comunistă. Ultima a fost Administrația Taberelor Școlare, instituție ce a abandonat clădirea în anul 2000. După Revoluție, conacul a fost retrocedat moștenitorilor. Cu toate acestea, clădirea a fost abandonată și lăsată să se deterioreze din ce în ce mai mult.

„Pădurile de pe malul Siretului ar fi fost o sursă de inspiraţie pentru romanul . Mihail Sadoveanu a venit de nenumărate ori în Galaţi, la sora sa. Nu numai ca să o viziteze, ci ca să facă şi incursiuni de vânătoare şi pescuit pe malul Brateşului, al Dunării şi în zona Siretului, unde obţinea capturi bogate de vânat şi peşte”, spune Marius Mitrof.

Casa boierească este foarte valoroasă din punct de vedere arhitectural. Cu toate acestea, conacul familiei Sadoveanu nu este înscrisă în lista monumentelor istorice din județul Galați. În momentul de față, clădirea surorii scriitorului Mihail Sadoveanu se află într-o stare de degradare continuă.

Acoperișul este foarte deteriorat și stă să cadă, bucăți mari de tencuială s-au desprins de pe clădire, în timp ce pereții sunt plini de infiltrații. Mai mult, în ruină se află și anexele imobilului. Cel mai probabil, acolo locuiau servitorii familiei.

Urmăriți Playtech.ro și pe