Turismul pe vreme de pandemie trezește la viață locuri uitate de lume, unde sălășluiesc comunități care până acum ceva ani erau aproape inexistente. Care este superba zonă din România care se dezvoltă din ce în ce mai tare și care sunt motivele pentru care turiștii preferă să vină aici, pe lângă imaginile de vis, afli în paragrafele următoare.
Dacă până de curând atenția turiștilor în căutare de autentic era captivată de satele sătești, în prezent, Delta Dunării începe să capete din ce în ce mai multă popularitate, conturându-se ca un pol de creştere semnificativ.
Această zonă, cu o diversitate naturală imposibil de egalat, este readusă în atenția călătorilor prin implicarea comunităţilor locale, protejarea trăsăturilor arhitecturale care definesc regiunea şi bogăţia gastronomică.
Delta Dunării, singura deltă din lume declarată în întregime rezervație a Biosferei, fiind inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural și Natural UNESCO, se dezvoltă din punct de vedere turistic cu respectarea (în mare măsură) valorilor culturale şi naturale ale locului.
De asemenea, mici comune, al căror nume nici măcar nu era cunoscut acum câțiva ani în peisajul turistic local, au răsărit ca din neant, fiind cel mai bun exemplu pentru cum ar trebui făcută ospitalitatea în România.
Un astfel de exemplu de comună este Jurilovca, județul Tulcea, despre care nu știa mai nimeni în urmă cu câțiva ani.
Citește și: Comuna din România care ar fi terorizată de o „fantomă“: „Lumea bănuiește ca sunt spiritele lor“
Autoritățile locale au identificat, însă, potenţialul turistic al zonei, făcând ca denumirea de Jurilovca să devină tot mai cunoscută. Ion Eugen, primarul comunei, spune că la dezvoltarea turistică a locului a contribuit semnificativ comunitatea locală.
„Merg de doi ani în Jurilovca şi cred că este unul dintre cele mai frumoase sate din câte am văzut. Este atât de rară experienţa unui sat îngrijit la noi, cu flori în faţa caselor, cu locuinţe care au acelaşi fir estetic, încât plimbarea în sine pe aici este revigorantă.
Faţă de satele săseşti, aici ai o comunitate de oameni de-ai locului, lipoveni, autentică, frumoasă, cu tradiţii vii. Ai lacul Razim lângă, Gura Portiţei şi marea la 20 de minute cu barca şi nişte crâşme la care am mâncat cel mai bun peşte şi raci fierţi, încât sunt puţine motive pentru care să nu revii.
Şi se vede că nu sunt singura care gândeşte aşa doar uitându-te la casele care se renovează sau străzile care se refac“, spune Roxana, unul dintre turiştii care au redescoperit recent Jurilovca, conform businessmagazin.ro.