Comuna din România care a rămas în beznă totală! În urmă cu mulți ani, un număr important de ONG-uri luau atitudine împotriva unor entități economice și de stat. Acestea își propuneau să se folosească de zăcămintele de aur de aici. După multe zbateri, manifestații și rezoluții, se reușea introducerea zonei în patrimoniul UNESCO. Nu v-ați dat seama despre ce localitate este vorba? Aici locuiesc și astăzi aproximativ 2.000 de oameni, iar comuna din România care a rămas în beznă totală este o localitate care stă pe munți de zăcăminte de aur, dar nu a avut bani să plătească furnizorul de energie. Motivul este refuzul contabilei de a depune devizele, pe motiv de acte ilegale.
Peisajul cultural minier de la Roșia Montană cuprinde exemplul arhetipal al exploatării aurifere subterane romane. Arheologii au descoperit aici locuințe antice, necropole, galerii de mină, unelte miniere. tot aici erau descoperite cel puțin 25 de tăblițe de ceară și numeroase inscripții în greacă și latină. Metalul a fost extras aici încă din epoca bronzului.
Roșia Montană este situată în lanțul metalifer al Munților Apuseni, în vestul României. Această zonă prezintă cel mai semnificativ, extins și divers loc, din punct de vedere tehnic complex minier aurifer roman subteran cunoscut. Sub numele de Alburnus Maior, a fost locul în care s-a exploatat aur pe scară largă în timpul Imperiului Roman.
Pe parcursul a 166 de ani, începând cu anul 106 d.Hr., romanii au extras aproximativ 500 de tone de aur din sit. În această zonă romanii au dezvoltat lucrări de înaltă inginerie, diferite tipuri de galerii care totalizează 7 km. Tot aicis e găsesc o serie de roți hidraulice în patru localități subterane alese pentru minereul lor de înaltă calitate.
„Tăblițele de scris din lemn acoperite cu ceară au furnizat informații juridice sau socio-economice. Alte informații, precum demografice și lingvistice, sunt extrem de detaliate despre activitățile miniere romane. Detaliole nu au legătură doar cu Alburnus Maior, ci și în întreaga provincie dacică.”, spun specialiștii.
Siturile arheologice au fost considerate de mare valoare. Cu toate astea, statul român negocia cu mari companii reluarea extracțiilor de aur de aici, prin metode invazive care puteau duce la adevărate dezastre ecologice.
Este vorba de mineritul cu cianuri, abrogat în 2007, printr-o rezoluție adoptată la a șaptea reuniune a Consiliului EGP de la Viena. Proiectul„Roșia Montană”, de altfel un aducător de nu mai puțin de 8 miliarde de dolari profit, era cât pe-aci să fie realizat. Dar, ca urmare a presiunilor făcute de ONG-uri, în cele din urmă se stopa intenția de a relua mineritul aici.
Este una din cele mai bogate zone din România, cu 2.000 de locuitori. Dar, paradoxal, Roșia Montană este comuna din România care a rămas în beznă totală de trei luni.
Conform viceprimarului din localitate, în spatele acestei situații stă decizia unei contabile din primărie. Conform acestuia, contabila nu a vrut să depună devizele de plată, spunând că ar suspecta acțiuni ilegale.
„De trei luni de zile, doamna contabilă, care deținea aviza controlului financiar a renunțat la controlul financiar datorită faptului, pe motive personale. Alte motive ce spune dânsa că ar fi că se aduc facturi care nu ar fi chiar legale sau nu sunt documentele toate legale.
Domnul primar a făcut un fond prin primărie care vrea să dea viza controlului financiar contabil la altcineva din primărie și nu mai nu dorește nimeni”, a declarat Vasile Morariu, viceprimarul comunei Roșia Montană, conform Antena 3 CNN.
Situația este una extrem de delicată, iar locuitorii de aici încă așteaptă rezolvarea acestei situații. Rămâne de văzut când se va soluționa.