O comună din România, cu doar 1500 de locuitori, se laudă cu o investiție de sute de mii de euro. Mai exact, este vorba despre un patinoar, care va fi inaugurat curând. În timp ce edilul este foarte mândru de reușită, localnicii se plâng și spun că este doar o investiție inutilă.
În comuna Sâncraiu din județul Cluj a fost edificat un patinoar modern, cu acoperiș, care va fi operațional pe tot parcursul anului. Această inițiativă reprezintă o investiție de 700.000 de euro și va aduce beneficii atât elevilor, cât și comunității locale și turiștilor.
Primarul din Sâncraiu, Andrei Poka, este foarte mândru dre această reușită, despre care are numai cuvinte de laudă. Investiția a fost una mare, de 700.000 de euro, dintre care doar 200.000 de euro sunt fonduri europene nerambursabile.
Cât despre restul fondurilor, acestea au fost asigurate prin Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum. Poate fi folosit atât iarna, dar și vara, precum și în zilele ploioase sau cu ninsori abundente, pentru că este acoperit și nu pătrunde nimic acolo.
Copiii sunt foarte încântați de această idee, pentru că nu au prea multe de făcut în comună. În plus, accesul este gratuit, spre fericirea adulților, care spun că în copilărie nu au avut parte de asemenea puncte de atracție și laudă inițiativa edilului.
Patinoarul va fi pus în funcțiune în momentul în care vor fi obținute autorizațiile necesare de funcționare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Este dotat cu tot ce este necesar, utilități și este menit să îi orienteze pe copii mai mult spre sport.
„S-au realizat vestiare, sală tehnică și toaletă. Cu siguranță va deservi micro-regiune și turiștii care ne vizitează. Scopul este să scoatem copiii din fața calculatoarelor”, a explicat Andrei Poka, primarul comunei Sâncraiu, pentru kanald.
Te-ar putea interesa și: Localitatea din România de nici 2.000 de locuitori care are patinoar de peste 100.000 de euro. Cum a ajuns primarul să facă o astfel de investiţie
Patinoarul construit în comuna Sâncraiu dispune de o suprafață generoasă și toate facilitățile necesare pentru a fi funcțional în orice condiții meteorologice. Datorită acoperișului și terenului de patinaj sintetic, acesta poate fi utilizat atât în zilele ploioase, cât și în cele caniculare ale verii, fără rețineri.
În timp ce primarul se bucură de reușită, locuitorii spun că banii ar fi putut fi folosiți în alte scopuri. Chiar dacă accesul este complet gratuit, cei mai puțin de 1500 de locuitori (în urma recensământului din 2021, erau 1558), spun că Sâncraiu avea nevoie și de alte îmbunătățiri.
Comuna Sâncraiu nu este la prima inițiativă prin care concurează cu marile orașe. Cu doi ani în urmă, a fost inaugurat un bazin semi-olimpic, devenind astfel prima localitate rurală cu o astfel de facilitate. Costul total al proiectului a fost de 750.000 de euro.
Tot școala, locul unde se află acum și patinoarul, mai există și o sală de sport, o bază sportivă multifuncțională, o cantină și un internat.
Sâncraiu se află la o distanță de aproximativ 58 de kilometri de Cluj-Napoca, și la 6,3 kilometri sud-vest de orașul Huedin. Nu este o zonă turistică, semn că aici nu vor ajunge prea mulți străini. Exact de acest lucru se tem și localnicii: că vor veni aici doar cei din zonă și nici nu se va vorbi prea mult despre acest proiect.
Comuna Rușii Munți din județul Mureș a captat atenția publicului după inaugurarea unui amplu patinoar, devenind astfel subiectul central al discuțiilor. Cu toate că comuna nu se remarcă prin bogăție și are o populație totală de doar 1800 de locuitori, autoritățile locale au considerat necesar să dezvolte acest proiect ambițios.
Inaugurat în data de 30 octombrie, patinoarul în valoare de 120.000 de euro a stârnit numeroase controverse, luând prin surprindere mulți localnici și observatori externi. Acesta este deținut de primărie și dispune atât de piste artificiale, cât și de suprafețe cu gheață naturală, permitând astfel utilizarea sa în ambele sezoane, atât vara, cât și iarna.
Află și: Apare un nou aeroport internațional în România. Investiție importantă în sudul Bucureștiului
Cu doar 1800 de locuitori, decizia de a investi într-un astfel de proiect de amploare într-o localitate mică a provocat discuții aprinse și a generat speculații cu privire la raționamentul din spatele acestei decizii neașteptate.