Compot, cel mai bun desert pentru iarnă. Cum îl faci din diverse fructe

de: Ana Chivu
08 09. 2020

Gospodinele care se pregătesc pentru toate bunătățile ce le vor gusta peste iarnă trebuie să știe această rețetă! Cum să faci cel mai bun compot? Iată tot ce trebuie să știi! Cantități, pașii de pregătire și micile secrete ale bucătăreselor.

Cum să faci cel mai bun compot?

Este perioada în care cele mai multe dintre gospodine își pregătesc bunătățile pentru iarnă. Proviziile din cămară te scutesc de muncă în plus și de câțiva bănuți, așa că multe dintre doamne profită să pună deoparte borcane cu zacuscă de legume sau de pește, diferite gemuri sau dulcețuri, zarzavaturi pentru mâncăruri pe care le vor prepara mai apoi și nelipsitele compoturi pentru iarnă.

Cele din urmă diferă foarte mult față de cele preparate vara unde nu este nevoie de conservanți, pentru că se fac și se mănâncă în decursul a maxim o săptămână, iar de cele mai multe ori e vorba de compoturi din fructele de sezon. Lucrurile se schimbă când vine vorba despre cele pregătite pentru iarnă, unde vedetele sunt vișinele, gutuile, strugurii, prunele, piersicile, pereele sau caisele. La un kilogram de fructe alese de tine trebuie să pui 750 de grame de zahăr, 2 litri de apă și 2 plicuri de zahăr vanilinat.

Mod de preparare: 

Pune la fiert apa împreună cu zahărul și între timp pregătește ingredientul principal. Spală-le și lasă-le la scurs. După ce s-au scurs, taie-le cuburi sau în ce formă îți dorești, dar să fie ușor de mâncat, mai apoi adaugă fructele în zahărul topit aproximativ 20 de minute.

Când acestea au fiert, pune-le cu o paletă în borcane și adaugă peste siropul format. Pune capacul peste ele, iar pentru a le steriliza lasă-le să mai fiarbă încă 30 de minute la foc mic. După ce se răcesc în mod natural în apa în care au fiert, acoperă-le cu un prosop.

Rețetă pentru compot

Rețetă pentru compot de pere

Ingrediente
400 g pere (4 pere)
2-3 felii de lamaie
1 lingura zeama de lamaie

Sirop
50 g zahar
baton de vanilie sau ½ plic zahar vanilat
ca.250 ml apa

Mod de preparare: 

Pune fructele în borcan, iar la fiecare borcan adaugă 3-4 linguri de zahăr apoi toarnă apă rece de la robinet până se umple borcanul. Închide borcanele ermetic și începe scuturarea lor individuală pentru a putea dizolva zahărul. Fierbe compotul la Bain Marie și lasă-le să se răcească natural. Trebuie să le ții pe foc în jur de 25-30 de minute. După încheierea timpului de fierbere îți este sugerat să le lași în oala în care au fiert.