Pentru unii, cuptorul cu microunde este un electrocasnic indispensabil din bucătărie. Fie că încălzești mâncarea, dezgheți rapid un produs, ba chiar gătești ceva simplu, el poate fi de mare ajutor. Dar, la fel ca în cazul tuturor gadgeturilor de bucătărie, cuptorul cu microunde necesită o întreținere regulată. Iată cărui compartiment ar trebuit să îi acorzi de acum înainte o atenție deosebită!
Cuptorul cu microunde este unul din electrocasnicele care nu lipsesc din bucătăriile românilor. Și, la fel ca toate celelalte aparate din gospodărie, și acesta necesită o întreținere regulată.
Chiar dacă petele sunt cauze evidente de curățare, există un anumit compartiment în acest electrocasnic pe care ar trebui să îi verifici și să îl cureți cât mai curând.
Un videoclip care a devenit viral pe TikTok dezvăluie că aparatele care sunt poziționate deasupra cuptoarelor au un filtru care trebuie curățat și înlocuit de cel puțin două ori pe an.
Cuptoarele cu microunde sunt aparate convenabile și multifuncționale. Acestea acționează, de asemenea, ca un ventilator de evacuare pentru gătitul pe aragaz. Pentru a preveni ca întreaga bucătărie să miroasă a fum, cuptorul cu microunde purifică aerul prin filtre cu cărbune înainte de a-l pompa înapoi.
Dar, cu praf, mirosuri și acumularea inevitabilă de grăsime, aceste filtre se murdăresc foarte repede. Și ceea ce este mai rău este că filtrele murdare pun presiune pe aparat și riscă să se strice mai repede.
Fiecare cuptor cu microunde este construit diferit, ceea ce înseamnă că accesarea acelor filtre ascunse va varia în funcție de cel pe care îl ai în bucătărie. Cea mai bună resursă de a descoperi unde se află este manualul de utilizare a aparatului.
Unele modele de cuptoare cu microunde au o piesă în partea de sus, care poate fi îndepărtată cu ușurință. Altele pot necesita deșurubarea unui panou încorporat. Atenție, însă, cuptorul cu microunde trebuie scos mai întâi din priză!
Unele modele pot avea chiar două tipuri de filtre: de cărbune și de grăsime, mai exact. Filtrele de cărbune sunt de obicei situate în partea superioară a cuptorului cu microunde, în timp ce filtrele de grăsime se află în partea inferioară.
Procesul de înlocuire al acestora ar trebui făcut o dată la fiecare șase luni pentru a te asigura că aparatul este în cea mai bună stare de funcționare.
Citește și: Produsele pe care să nu le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde. E mare pericol