Zona de imobiliare industriale pentru spații logistice, birouri și depozitare, la fel ca cea rezidențială, a cunoscut o creștere impotantă în România. În ultimii ani spațiile construite și vândute către alte companii au avut o pondere importantă de tranzacționare. Astfel că nu ar trebui să surprindă recentele informații care vorbesc de compania din România care face o tranzacție majoră lângă București.
Ultimii ani a adus o creștere considerabilă a segmentului imobiliar industrial. De la spațiile de depozitare, la cele logistice și de birouri, toate au apărut ca ciupercile după ploaie în mai toate marile orașe din România. După criza economică din 2008, când totul era pe cale să se prăbușească, inclusiv acest sector avea să-și revină și să ajungă al cifre considerabile. Cel puțin, în ultimii cinci ani, s-a construit masiv, iar suprafețele acoperite erau de oridnul miilor de metri pătrați.
Criza generată în 2020, pandemia, avea să aducă noi provocări și în acest sector, unul din efecte fiind creșterea prețurilor la materialele de construcții. Dar, cu toate astea, logistica pare să fi fost sectorul cel mai puțin afectat pe piața imobiliară, având în vedere și scurtarea lanțurilor de aprovizionare din întreaga lume, generată de pandemie. Cu una dintre cele mai dinamice evoluții de pe piața europeană, stocul de spații industriale și logistice moderne din România a crescut de trei ori între 2015 și 2020.
Vezi și: Frații Dedeman mai dau o lovitură de proporții. Ce dărâmă acum în București
Pe fondul provocărilor, ratele de neocupare au continuat să fie scăzute, undeva la 7-8 %, conform estimărilor publice, iar chiriile pentru spațiile prime au rămas neschimbate. La polul opus, lovitura dată sectorului de birouri a fost clară și a continuat să fie resimțită.
Efectele au rămas și după ridicarea blocajului introdus de guvernul român în primele faze ale pandemiei, deoarece măsurile de distanțare socială au făcut ca munca de acasă să fie o soluție larg utilizată. Asta a însemnat o diminuare a spațiiilor închiriate și, în mod clar, o diminuare a veniturilor agenților imobiliari care aveau aceste spații.
Dacă segmentul de birouri încă mai suferă, partea de logistică crește, având în vedere și ultimele informații din piață, conform cărora, chiar lângă București au fost vândute 12.500 metri pătrați de teren. Conform Profit.ro, tranzacția a fost făcută de Viva Toys, o companie românească de distribuire și import de jucării, și Aplast Wood Industry, companie din portofoliul CEE Special Situations Fund, administrat de EMSA Capital.
Nu se știe care a fost valoarea totală de tranzacționare a acestui spațiu, dar cert este că Viva Toys va construi aici cel puțin un spațiu logistic și depozitare. Rămâne de urmărit tranzacția și, în cele din urmă, de aflat prețul la care s-a vândut, precum și care este planul celor de la Viva Toys aici.