Compania din România care a fost vândută către un fond de investiții. Tranzacție de milioane de euro în țară

de: Ștefan R. Apostol
31 05. 2023

Pe piața românmească s-a anunțat o nouă tranzacție a unei companii românești cu aproximativ 130 de angajați și cun un proft al anului trecut ridicat la 8,6 milioane lei, și cu o cifră de afaceri de 42,5 milioane lei. Tranzacția era anunțată încă de anul trecut, iar noii proprietari sunt un fond de invstiții polonez, fost acționar al MedLife. Citește mai departe și află care este compania din România care a fost vândută către un fond de investiții.

Piața aparatelor auditive în creștere

La nivel global, piața aparatelor auditive în termeni de venituri a fost estimată la 7,5 miliarde de dolari în 2021 și va cresște la 10,2 miliarde de dolari până în 2026, având o rată de creștere anuală de 6,4% din 2021 până în 2026. Noul studiu de cercetare constă într-o analiză a tendințelor din industrie a pieței.

Vezi și: Compania din România care face angajări din Nepal. Îi preferă mai mult decât pe români: de ce a luat această decizie

Piața românească în plină creștere

Piața românească a aparatelor auditive a urcat vertiginos în 2021, în creștere cu 55% față de anul precedent. În general, consumul a înregistrat o creștere semnificativă. Consumul de aparate auditive a atins un vârf și în acest și este probabil să înregistreze o creștere treptată în anii următori. România, pe lângă atel câteva state ale lumii cu o prezență semnificativă în acest segment, a reușit să exporte astfe de echipamente, în principal pe piața din Elveția, cu o pondere de aproximativ 100% din totalul exporturilor.

Vezi și: Compania din România care intră într-o afacere de milioane. Vor fi multe angajări

În perioada 2012-2021, rata medie anuală de creștere în termeni de volum către Elveția a fost de +25,0%. În termeni valorici, Elveția a apărut ca principala piață externă pentru exporturile de aparate auditive din România. Pe plan local, valoarea totală a exporturilor de aparate auditive, cu excepția pieselor și accesoriilor, în România, în 2020, s-a ridicat la 425 de mii de euro, iar trendul este în continuă creștere.

Printre companiile românești, specializate în aparate auditive se numără și compania Clarfon, compania din România care a fost vândută către un fond de investiții. Conform profit.ro, la nivelul anului 2022 a avut un profit de peste 8 milioane de lei la o cifră de afaceri de peste 40 de milioane și cu un număr de aproximativ 130 de angajați.

Vezi și: Compania din România care face o tranzacție majoră. Se întâmplă acum lângă București

Clarfon, compania din România care a fost vândută către un fond de investiții

Tranzacția încheiată în acest an, și anunțată încă de anul trecut, este un pas important de investiții pentru nuoul proprietar, un fond de investiții din Polonia, Value4Capital, fost acționar al celui mai mare lanț de servicii de sănătate privat din România, MedLife. Tranzacția avea să fie făcută cu ajutorul unui grup de fonduri de investiții din Luxemburg, Accession Capital Parteners, care are deja un portofoliu important în Europa Centrală și de Est, prin împrumuturile acordate unor companii, având investitori importanți, precum instituții financiare internaționale, ca Fondul European de Investiții, și alți investitori istituționali, grupuri bancare, de pensii, asigurări, etc.

Clarfon, companie specializată în proiducția de aparate auditive, a avut până acum un acționariat româno-portughez, spun cei de la Profit.ro, compania fiind controlată de un investitor portughez, Emile Bonte, având 78,3% din acțiuni, dar și de doi parteneri români, Marius Ștefănescu, cu 13% acțiuni, și Niculina Rădulescu care deținea 8,7 procente din acțiunile companiei cu sediul în București. Nu este precizată valoarea la care Clarfon a fost vândută către fondul de investiții, dar în mort cert valoarea acesteia se ridică la câteva milioane bune de euro.