Descoperire istorică în România. Ce se întâmplă acum cu comoara dacică

Descoperire istorică în România. Ce se întâmplă acum cu comoara dacică

Județul Alba este recunoscut ca unul din cele mai bogate situri arheologice unde,de-a lungul timpului, s-au găsit multe artefacte și adevărate comori din perioada Dacilor. Printre descoperirile făcute, undeva prin annul 2015, s-au descoperit 155 de obiecte de patrimoniu dacice.

Descoperire istorică în România în județul Alba

În 2015 într-unul din siturile arheologice dacice au fost descoperite și ulterior sustrase peste 155 de obiecte de patrimoniu dacice. Conform specialiștilor, este una din cele mai importante descoperiri făcute, dar autoritățile nu au fost în stare să protejeze aceste artefacte. Polițștii din județul Alba, conform Agerpres, au reușit să destabilizeze o întreagă echipă de căutători de artefacte, valoarea acestor peste 155 de obiecte ajungânf la aproape 100.000 de lei. Polițștii au declarat că acestea au fost sustrase din mai multe situri arheologice din sudul Transilvaniei, în perioada 2015-2019, iar cei care fost prinși, foloseau detectoare de metale rare.

Comori Romania descoperire
Descoperire istorică în România. Ce se întâmplă acum cu comoara dacică

Conform inventarului făcut de polițiști, cele 155 de obiecte de patrimoniu erau formate din obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme şi unelte şi obiecte casnice, care prezentau urma de pământ oxid de fier,. Concluzia specialiștilor în acest caz fiind aceea că au fost scoase din contexte arheologice şi se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale.

Ce se întâmplă acum cu comoara dacică

După recuperarea lor obiectele au fost expertizate de specialişti din cadrul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca. Concluzia acestora a fost că aparţin Patrimoniului Cultural Naţional, respectiv Statului Român, valoarea totală fiind de 105.278 lei.

”Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani şi a fost depus în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, urmând ca această instituţie să parcurgă procedurile de clasare în cadrul Patrimoniului Cultural Naţional şi de restaurare în vederea valorificării muzeale şi ştiinţifice.”, au declarat specialiștii de la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI