Comoara piratului îngropat la Sulina. Ce trebuie să faci la mormântul lui, pentru a afla locația averii

de: Năstase Mirabela
19 07. 2021

Legenda spune că piratul îngropat în cimitirul cosmopolit din Sulina și-ar fi îngropat comoara undeva, la malul mării. Acest secret este bine ascuns chiar în inscripția de pe piatra funerară.

Comoara piratului îngropat la Sulina

Astfel, la marginea orașului Sulina își dorm somnul de veci în nisipul Deltei ortodocși, musulmani, ruși lipoveni. Aici se mai află și unicul mormânt al unui pirat. Este vorba despre Ghiorghios Kontoguris, născut în Kefalonia, care a murit la 25 martie 1871, chiar de Ziua Internaţională a Greciei.

Pe piatra lui funerară este inscripționat pentru totdeauna simbolul piraților, adică craniul cu două oase încrucișate. O legendă spune că acest grec și-a îngropat comoara strânsă din piraterie la malul mării și că există indicii privind locația comoarei chiar pe lespedea funerară.

Ca să citești corect ”harta comorii” trebuie să uzi piatra de mormânt la primele ore ale dimineții și așa vei putea descifra, cu ajutorul unor litere și semne care vor ieși în evidență, secretul comorii, potrivit Monografiei orașului Sulina, citată de către deputatul constănțean Bogdan Bola.

De menționat este că cele mai multe acțiuni de piraterie s-au înregistrat în portul Sulina în perioada războiului Crimeii, între anii 1853-1856. De altfel, presa vremii (Illustrated London News şi La Presse) a relatat două cazuri de piraterie: primul caz, la data de 16 aprilie 1854, atunci când piraţi greci de provenienţă ioniană şi albaneză au atacat o corabie olandeză, omorând tot echipajul, ca să plece cu ea spre Tulcea.

Iar al doilea caz de piraterie a avut loc pe data de 14 martie 1855 cand bricul ”BRAGA” din Lubeck a eşuat la gura Sulina. Echipajul a fost atunci atacat de piraţi, luându-le proviziile şi marfa. Echipajul de pe bric (corabie cu două catarge) s-a refugiat în curtea farului care avea ziduri zidite din cărămidă sub forma unui mic fort.

A rezistat acolo două zile și a fost salvat în cele din urmă de echipajul de pe bricul „Ocean” din Bremen. Din atare motive, ca să a elimina pirateria, Austria a trimis o navă militară în anul 1855. Nava a staţionat la Sulina tot timpul anului.

Despre Sulina

Sulina este un oraș în județul Tulcea, Dobrogea. El are o populație de 3.663 de locuitori. Sulina nu este legată însă direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atinsă numai pe calea apelor, adică fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. De asemenea,  orașul se întinde de-a lungul Dunării, cu cea mai mare parte a habitatului pe malul drept.