Comoara din România unică în lume. Descoperirea făcută în Valea Rea uimește și acum lumea știintifică
Peștera din Apuseni, una dintre comorile României. Cea mai mare cascadă verticală din țara noastră a fost descoperită de speologi la Valea Rea.
Peștera din Valea Rea, comoara României unică în lume
Peștera din Valea Rea are un sistem complex de galerii orizontale, puțuri și hornuri verticale, săli gigantice și un curs de apă subteran. Se situează printre cele zece cavități ai lumii din punct de vedere mineralogic.
Peștera are lungimea de 21 de kilometri și chiar de la intrare impresionează prin masivitate, prin sistemul de avene cu adâncimea de 120 de metri care duce spre sala ce poate fi privită ca pe un muzeu mineralogic. Ea este localizată în zona Valea Rea – Cornu Munților la 1350 metri altitudine în apropierea golului alpin în partea de nord-vest a platoului carstic Padiș.
A fost descoperită în 1986
Peștera a fost descoperită în anul 1986, când o echipă de la clubul de Spologie ”Z Oradea” a găsit o gură de aven, localizată la 1350 metri altitudine în apropierea golului alpin. Avenul a fost explorat tocmai în anul 1987 până la o strâmtoare situată la -29 de metri. Explorările au fost dificile, iar cota -118 a fost atinsă abia în anul 1990. În 1994, când în urma unui bivuac cu o participare numeroasă se atinge Sifonul de la Capătul Lumii (-264), sunt descoperite Sala Giganțilot (104/40/30m) și escaladarea pe +71 a cascadei V, Speo Club Raomaentilatorului.
După o perioadă de stagnare, în 1996 se trece de sifonul de la -264 și se atinge un nou sifon la -320. Dezvoltarea din prezent a peșterii din Valea Rea este de 21 de kilometri.
Cucerirea zecilor de km s-a putut face datorita echipelor de explorare din care au făcut parte: M.Botez, M. Burcu, H.Corbeanu, P.Damm, R.Daniel, I.Dezsõ, C.Gagea, G.Keserű, F.Magyari, H.Mitrofan, K.Moréh, K. Perényi,D.Pitic, R.Pop, Simone Re, Sz.Szűcs, G.Șchiopu, A.Valenaș, L.Valenaș, R.Vâlceleanu, J.Zih, I.Zima
Lacul Valea Rea
Lacul Valea Rea este o arie protejată de interes național care corespunde categoriei a III-a IUCN, rezervație naturală de tip mixt, din județul Argeș, în zona administrativă a comunei Rucăr. Monumentul naturii, declarat prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, se află în partea de sud a Munților Făgăraș, între Vârful Galbenele, Vârful Găleșescu Mare și Vârful Moldoveanu, în bazinul râul Doamnei – căldarea Valea Rea, la o altitudine de 2.156 de metri și o suprafață de 0.50 hectare. Aria naturală reprezintă un lac de origine glaciară, alimentat de trei izvoare, iar la ieșirea din lac se formează albia râului Valea Rea, unul dintre cei doi afluenți ai râului Doamnei.