Comoara din România descoperită în Constanța. Are aproape 2000 de ani, nimeni nu ştia de ea până acum
Comoara din România descoperită în Constanța are aproape 2.000 de ani! Țara noastră încă este plină de vestigii și comori antice nedescoperite. Dar una dintre ele a fost descoperită recent în Constanța și are aproape 2.000 de ani. Descoperirea avea să fie făcută de trei amatori, înarmați doar cu detectoare de metal, iar conform reprezentanților Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a fost stablit că este vorba de un vas antic din ceramică, plin cu monede antice.
Comoara din România descoperită în Constanța are aproape 2.000 de ani
Este cunoscut printre arheologi că județul Constanța încă mai ascunde sub metrii de pământ comori importante, care așteaptă să fie descoperite. Așa s-a întâmplat și cu comoara din România descoperită în Constanța care are, conform reprezentanților Muzeului din județ, aproape 2.000 de ani.
Descoperirea, se arată în comunicatul emis, a fost făcută de trei căutători de comori amatori având asupra lor detectore de metale. Conform legislației în vigoare, comoara descoperită în perimetrul localității Ciobănița, comuna Mereni, a fost anunțată către organele de poliție județene, care s-au deplasat la fața locului însoțiți de reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Ceea ce cele trei peroane aveau să descopere este un un vas antic din ceramică getic, din secolul al III-lea d.Hr, iar monede antice din vas sunt datate ca fiind din perioada romană, mai exact din secolul al III-lea d.Hr. De altfel reprezentanții poliției aveau să emită un comunicat pe această temă, precizându-se provenința celor două descoperiri făcute:
„În urma verificărilor s-a stabilit faptul că trei bărbați, cu vârste cuprinse între 34 și 46 de ani au efectuat detecții în zona extravilanului localității Ciobănița, comuna Mereni, iar la un moment dat au găsit, îngropat la aproximativ 60 de centimetri de sol, un vas antic din ceramică, plin cu monede antice.
Totodată, lângă acest vas au fost descoperite mai multe fragmente ceramice și metalice, precum și o monedă similară celor din vas. Din examinarea preliminară efectuată la fața locului a reieșit faptul că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.).
Obiectele în cauză au fost lăsate în custodia arheologilor din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Constanța.
Vezi și: Comoara din România găsită din întâmplare. Ce a descoperit un tânăr de 27 de ani într-o pădure
Alte descoperiri arheologice găsite în Constanța
În februarie 2022, în urma unor lucrări de reabilitare a Teatrului de Stat din Constanța aveau să fie găsite rămășițe ale zidurilor celebrei cetăți a Tomisului, ceea ce a reprezentant o altă descoperire importantă din județ. Vechea Cetate Tomis, orașul Constanța de astăzi, conform arheologilor, a fost fondată în urmă cu mai bine de 2.500 de ani de către navigatorii și negustorii greci veniți din Milet.
Cetatea Tomis a atins apogeul pe la mijlocul secolului I, iar în această perioadă au fost construite temple și clădiri mari, piețe publice și terase, ateliere de marmură, precum și străzi și cartiere noi. Rămășițele vechii civilizații pot fi văzute pretutindeni în Constanța de astăzi, mai ceva ca un muzeu în aer liber.