24 ian. 2024 | 15:26

Comoara din pământ găsită lângă Vaslui. Stătea acolo de 2.000 de ani, e aproape intactă

News
Comoara din pământ găsită lângă Vaslui. Stătea acolo de 2.000 de ani, e aproape intactă
Comoara din pământ găsită lângă Vaslui. Stătea acolo de 2.000 de ani, e aproape intactă

Descoperire șocantă lângă Vaslui. A fost descoperit un obiect extrem de prețios, o adevărată comoară, care stătea acolo de aproape 2000 de ani. Este intact, iar specialiștii spun că este extrem de important. Despre ce este vorba, de fapt, și cum a ajuns acolo.

Descoperire surprinzătoare în Vaslui

Un mare iubitor de istorie din Vaslui a adus lumină asupra patrimoniului cultural local prin realizarea unei descoperiri arheologice semnificative în zilele recente. Cu ajutorul unui detector de metale, tânărul Alexandru Profiri a găsit o monedă romană în zona pitorească a localității Albești.

Analiza aprofundată a specialiștilor în domeniul arheologiei a condus la concluzia că această descoperire deosebită constă într-o monedă de argint, cunoscută sub denumirea de denarius, emisă, cel mai probabil, de către împăratul Traian. Importanța istorică a monedei este cu atât mai notabilă, având în vedere raritatea descoperirilor similare în județul Vaslui.

„Am găsit moneda pe raza comunei Albești și, conform normelor legislative în vigoare, am predat-o instituțiilor statului. Este vorba despre un denar roman din perioada împăratului Traian.

Cu siguranță, moneda are legatura cu fortificația de la Cetățuia-Albești pentru că tot în zona respectivă, un alt coleg a găsit acum ceva timp un topor dacic vechi de aproximativ 2000 de ani”, a declarat Alexandru Profiri, potrivit Vremea Nouă.

Prin acest gest, tânărul arheolog pasionat nu doar că a contribuit la adâncirea cunoștințelor despre istoria locală, dar a și adus la lumină o bucată palpabilă de trecut, oferind o perspectivă valoroasă asupra vieții și schimburilor economice din perioada romană în această regiune.

Comoara din pământ găsită lângă Vaslui. Stătea acolo de 2.000 de ani, e aproape intactă

Ce spun specialiștii despre monedă

Recenta descoperire a unei monede de argint de către un tânăr entuziast al istoriei din Vaslui a adus la lumină un adevăr surprinzător: această monedă nu era deloc un simplu mărunțiș în perioada în care a fost emisă. Estimările specialiștilor sugerează că această monedă ar fi avut un impact semnificativ în societatea romană, reprezentând echivalentul a cel puțin o soldă primită de un soldat roman din acea perioadă.

În contextul istoric, monedele erau emise de către împărații romani cu diverse ocazii, iar un motiv deosebit era celebrarea unor victorii importante. Denarul împăratului Traian, care prezintă portretul tânărului împărat, se remarcă prin dimensiunile sale, având un diametru de 20 mm și o greutate de 3,5 grame. Această monedă nu este doar un obiect vechi, ci un simbol inconfundabil în istorie, fiind considerată o podoabă permanentă a omenirii.

Vezi și: Moneda care a ajuns să coste o avere printre colecţionari. Se vinde cu peste 15.000 de lei, tu o ai?

Într-o perioadă în care onoarea militară era adesea recunoscută prin recompense materiale, această monedă de argint devine o mărturie a recunoașterii serviciilor militare remarcabile. Înfățișând chipul împăratului Traian, moneda aduce în prim-plan nu doar o operă de artă veche, ci și o conexiune palpabilă cu trecutul glorios al Romei antice.

BNR a lansat o monedă de aur

Banca Națională a României (BNR) a făcut un pas îndrăzneț în lumea numismatică prin lansarea unei monede din aur cu o temă fascinantă: Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești.

Aversul acestei monede excepționale surprinde una dintre extremitățile în formă de animal ale diademei princiare de la Bunești-Averești, înconjurată de inscripția „Romania” într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 lei” și anul de emisiune „2023”. Fiecare detaliu este meticulos prezentat pentru a sublinia bogăția și importanța istorică a acestui artefact.

Reversul monedei oferă o reprezentare detaliată și denumirea diademei princiare de la Bunești-Averești, aducând la lumină frumusețea și complexitatea acestei opere de artă din aur.

Pentru a completa experiența colecționarilor, monedele din aur vor fi ambalate cu grijă în capsule transparente de metacrilat și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate redactate în limbile română, engleză și franceză. Semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central atestă autenticitatea fiecărei piese.

Te-ar putea interesa și: Moneda românească din anii ’90 care se vinde cu o mică avere. Faci banii frumoşi dacă o mai ai prin casă

Tirajul pentru această monedă unică din aur este limitat la 1.000 de exemplare, iar prețul de vânzare este stabilit la 690 lei, excluzând TVA, incluzând atât broșura de prezentare, cât și certificatul de autenticitate.

De asemenea, este de remarcat că monedele din aur cu tema Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești vor avea putere circulatorie pe întreg teritoriul României, aducând astfel o notă de eleganță și valoare în portofoliul numismatic al țării.

Această lansare remarcabilă se va realiza prin sucursalele regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, oferind colecționarilor și pasionaților o șansă unică de a adăuga o piesă cu adevărat specială în colecțiile lor.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a purtat la concerte
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro