Comoara descoperită în centrul României. Un bărbat a găsit-o lângă un copac
Cu o pasiune de nestăvilit și cu un detector de metale, un tânăr brașovean a făcut descoperirea vieții lui. Comoara descoperită de tânărul brașovean datează de pe vremea dacilor, și este într-o stare de conservare excepțională, spun arheologii din Brașov. Tânărul avea să găsească trei brățări de argint.
Trei brățări de argint de pe vremea dacilor în scoața unui copac
Pe aproape tot teritoriul României există încă nedescoperite imense comori și vestigii din vremuri antice, unele dintre acestea de pe vremea vechilor daci. Până acum, o mare parte din descoperirile arheologice au avut loc în vestul țării, în Transilvania, unde multe dintre aceste vestigii au stat ascunse de secole.
Una dintre aceste comori, ascunsă într-o pădure din județul Brașov, avea să fie descoperită de un tânăr arheolog amator și cu ajutorul unui detector de metal.
Tânărul avea să găsească trei brățări de argint de pe vremea dacilor ascunse în scoarța unui copac bătrân, posibil chiar de pe vremea curajoșilor daci, conduși de Decebal și Burebista.
Conform autorităților, fiecare dintre cele trei brățări cântărește aproximativ 100 de grame, dar ceea ce este și mai interesant, este faptul că toate cele trei brățări de argint de pe vremea dacilor sunt conservate cât se poate de bine.
„O descoperire arheologică de excepție a fost făcută în urmă cu câteva zile în județul Brașov. Trei brățări dacice din argint, cu reprezentări antropomorfe unice, au fost descoperite de un tânăr cu ajutorul unui detector de metale.
Obiectele, care vor fi restaurate și evaluate de specialiști, au fost predate Direcției Județene pentru Cultură Brașov”, potrivit rfi.ro.
Arheologii amatori au mai descoperit și alte vestigii
În ultimii ani arheologii amatori au apărut din ce în ce mai mulți și nu de puține ori aceștia au descoperit adevărate comori și vestigii antice pe teritoriul României.
Un alt caz celebru este cel al unor români, tot amatori de arheologie, care descopereau un ulcior plin cu nu mai puțin de 643 de monede de argint, în zona Sântana, din județul Arad, ulterior fiind trimise la muzeul din Arad și evaluate.
Ca și în cazul celor doi, tânărul care a descoperit cele trei brățări de argint, ar putea primi până la 45 % din valoarea reală a acestora, dar numai după ce se va face o evaluare, spun autoritățile.
Cât despre numărul de arheologi amatori, Florin Boșoteanu, președinte al Asociației Prospectorii Istoriei, declară că din ceea ce știe, începând cu anul 2012 până acum au fost descoperite tezaure începând cu epoca bronzului, epoca migrațiilor, din perioada dacică și inclusiv din perioada medievală și contemporană, secolul al XIX-lea.