23 mai 2022 | 15:56

Comoara de milioane pe care o familie o avea în casă. Nimeni nu știa cât de valoros e obiectul

Diverse
Comoara de milioane pe care o familie o avea în casă. Nimeni nu știa cât de valoros e obiectul
„Suntem privilegiați că am vândut această comoară”

Cum ar fi să afli că ai în casă o valoare de câteva milioane bune de dolari? Norocoșii care au devenit peste noapte milionari, sunt o familie de englezi. Vaza chinezească din secolul al XVIII-lea a fost vândută la licitație cu aproape 1,8 milioane de dolari. Artefactul  a fost evaluat inițial la 186.000 de dolari, potrivit Dreweatts, casa de licitații engleză care s-a ocupat de vânzare. Valorosul artefact stătea bine-mersi în bucătăria a doi britanici, fără ca aceștia să realizeze despre ce este vorba.

Vaza de 1,8 milioane de dolari, moștenire de familie

Vânzătorul a moștenit vaza de la tatăl său, un chirurg, care a cumpărat-o în anii 1980 pentru câteva sute de lire sterline, a precizat Dreweatts într-un comunicat. Vânzătorul nu era conștient de valoarea sa, așa că a păstrat-o în bucătărie, unde a fost reperată de un expert.

Măsurând un metru și jumătate în înălțime, vaza de porțelan este împodobită cu o marcă de sigiliu cu șase caractere caracteristice epocii Qianlong, din perioada 1736-1795, de-a lungul bazei sale, a precizat casa de licitații.

Conform specialiștilor, a fost realizat pentru curtea împăratului Qianlong, al șaselea împărat al dinastiei Qing. Artefactul era confecționat folosind tehnici inovatoare de încălzire pentru a obține culoarea albastră, aurie și argintie.

Vaza ar fi trebuit să fie arsă la o temperatură de aproape  1.200 de grade Celsius pentru a obține nuanța de albastru cobalt. Cealalte nuanțe, turcoaz din interior și culorile exterioare aurii și argintii, ar fi fost create într-un cuptor potrivit pentru emailuri.

Numele chinezesc pentru acest tip de vază este „tianqiuping”, care se traduce prin „vază glob ceresc”. În esență, numele descrie forma sa sferică. Dreweatts a declarat că nu au mai fost documentate alte vase tianqiuping cu aceleași modele în aur și argint, ceea ce le face extrem de rare.

Piese de porțelan imperial Qianlong

Această vază este, fără îndoială, una dintre cele mai prețioase piese de porțelan imperial Qianlong. Forma acestei vaze este legată de viziunea chineză antică despre univers ca fiind un loc rotund.

Vaza este reprezentată în aur pe un fond albastru intens, cu un desen de nori care curg, lilieci și cei opt nemuritori, iar în argint cu nouă cocori. Acest albastru cobalt bogat este adesea denumit „albastru ji” sau „albastru de sacrificiu”.

Culorile vin de la smalțul profund și strălucitor folosit la altarul cerului pentru ritualuri.

„Și mai rară este pictura de aur și argint pe albastru cobalt în același timp. Este obișnuit să vedem porțelan pictat în albastru și auriu. Dar este rar să vedem aur și argint pictate în același timp, din cauza complexității și a cheltuielilor aferente procesului.

În colecția Muzeului din Shanghai, China, se află și o vază cu un motiv de piersici și fructe, decorată în același timp cu aur și argint.”, spune Mark Newstead, consultant specializat în ceramică și opere de artă din Asia.

„Suntem privilegiați că am vândut această vază”

Mark Newstead, consultant specializat în ceramică și opere de artă din Asia la Dreweatts, a declarat în comunicat că interesul pentru licitație a venit din China, Hong Kong, SUA și Marea Britanie.

„Rezultatul arată cererea mare pentru cel mai fin porțelan produs în lume. Un rezultat fabulos. Suntem onorați și încântați să putem oferi pe piață această importantă vază Qianlong Official Kiln Tianqiu.

Artefacul se afla în aceeași familie de două generații, de când am văzut-o pentru prima dată în anii 1990. Suntem privilegiați că am vândut acest obiect la Dreweatts„, a adăugat Mark Newstead.

O serie de alte artefacte rare recuperate din obscuritate au obținut recent prețuri de vânzare ridicate. În luna martie a anului trecut, un bol chinezesc alb-albastru din secolul al XV-lea, cumpărat la o vânzare de curte cu 35 de dolari, a fost vândut la licitație cu 721.800 de dolari. Câteva luni mai târziu, o farfurie italiană din secolul al XVI-lea descoperită într-un sertar a obținut la licitație peste 1,7 milioane de dolari, de 10 ori mai mult decât estimarea sa inițială.