Comisia Europeană a emis un „ordin de reținere de informații” către TikTok, în conformitate cu Legea Serviciilor Digitale, în urma alegerilor prezidențiale din România. Decizia a fost anunțată joi, 5 decembrie, și vine ca răspuns la informațiile declasificate recent de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care indică atacuri hibride rusești semnificative ce au vizat procesul electoral din România.
Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație, Henna Virkkunen, a explicat măsurile luate de Comisie.
„Am ordonat astăzi TikTok să înghețe și să păstreze toate datele și probele legate de alegerile din România, dar și de viitoarele alegeri din UE. Acest ordin este un pas esențial pentru a ajuta anchetatorii să stabilească faptele și se adaugă cererilor noastre oficiale care caută informații în urma declasificării documentelor secrete de ieri,” a declarat Virkkunen.
Aceasta a mai subliniat că autoritățile europene vor colabora strâns cu reglementatorii digitali din întreaga Europă pentru a combate manipularea coordonată prin platforme digitale.
„Intensificăm contactele cu autoritățile de reglementare în domeniul digital și cibernetic, având în vedere dovezile emergente ale unei activități neautentice sistematice. Mă angajez să aplic cu diligență și fermitate Legea privind serviciile digitale,” a adăugat oficiala.
Conform ordinului emis, TikTok este obligat să păstreze documentele și informațiile interne privind funcționarea algoritmilor săi și măsurile luate pentru prevenirea manipulărilor prin activități neautentice. De asemenea, platforma trebuie să furnizeze informații despre orice potențială încălcare a condițiilor de utilizare care interzic promovarea conținutului politic prin funcțiile de monetizare.
Ordinul vizează toate alegerile naționale din Uniunea Europeană desfășurate între 24 noiembrie 2024 și 31 martie 2025, inclusiv pe cele din România. În acest stadiu, Comisia Europeană monitorizează conformitatea platformei TikTok cu Legea Serviciilor Digitale, dar nu a ajuns încă la concluzii privind posibile încălcări ale legislației.
Reprezentanții TikTok au participat recent la o audiere în Parlamentul European pentru a oferi explicații referitoare la rolul platformei în alegerile din România. Totuși, răspunsurile oferite de oficialii companiei au fost considerate evazive, stârnind critici din partea europarlamentarilor.
Valérie Hayer, președinta grupului Renew Europe, a solicitat invitarea CEO-ului TikTok, Shou Zi Chew, în Parlamentul European pentru a răspunde acuzațiilor. Aceasta a menționat că există suspiciuni conform cărora algoritmul TikTok ar fi favorizat conținutul candidatului de extremă dreaptă Călin Georgescu, influențând astfel rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale.
„Acuzațiile sugerează că algoritmul TikTok ar putea să amplifice conținut din partea candidatului de extremă-dreapta și pro-rus Călin Georgescu, ceea ce e posibil să fi influențat deznodământul alegerilor,” a afirmat Hayer într-o adresă oficială către președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială, Valérie Hayer a subliniat riscurile dezinformării asupra proceselor democratice.
„Ceea ce s-a întâmplat în România este un alt semnal de alarmă pentru noi: dezinformarea poate lua naștere oriunde în Europa, cu consecințe dăunătoare. Reacția noastră trebuie să fie imediată și puternică pentru că lupta împotriva dezinformării este crucială pentru protejarea cetățenilor, apărarea valorilor democratice și asigurarea unor decizii informate”, se arată într-un mesaj transmis prin intermediul rețelei X.