Comisia Europeană îngrijorată de justiția din România: ce a spus vicepreședintele
Deși nu este exclus să crezi în retorica lui Dăncilă și Toader, situația justiței din țara noastră este îngrijorătoare, iar cele mai recente avertismente vin de la Comisia Europeană.
Fără să surprindă pe nimeni, oficialii Comisiei Europene și-au exprimat îngrijorarea pe marginea intenției Guvernului de la București de a adopta o ordonanță de urgență care va oferi dreptul la rejudecare persoanelor condamnate definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Este vorba de ordonanța pentru ”completurile de cinci judecatări”, pe care Dăncilă și Toader o laudă de aproximativ o lună ca nefiind ordonanța pentru amnistie și grațiere, deși favorizează aceleași personaje. În urma adoptării ei, condamnarea lui Dragnea va fi amânată și are toate șansele să-l vedem candidat la prezidențial sau prim-ministru. Faptul că prin aceeși greșeală judiciară au scăpat de închisoare Udrea și Bică în Costa Rica este doar un detaliu.
Revenind însă la declarațiile de această dată, vicepreședintele Comisiei Europene a fost întrebat de către reporterii Hotnews care este poziția instituției pe care o conduce vizavi de intențiile Guvernului român în materie de justiție. Deși nemulțumirea lui Jyrki Katainen era una previzibilă, nu se aștepta nimeni la un avertisment atât de serios din partea domniei sale.
„Prim-vicepreședeintele CE, Frans Timmermans, deja a contactat autoritățile române privind acest subiect și a transmis îngrijorarea noastră profundă față de situație și față de evoluții. Am vrea să susținem autoritățile române să se mențină pe drumul cel bun în reforma societății de-a lungul ideilor și sfaturilor din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe Justiție. Deci, evoluțiile sunt îngrijorătoare, suntem profund îngrijorați și încercăm să convingem autoritățile române să schimbe acest parcurs” – a răspuns Katainen.
Aceste afirmații au venit în contextul în care, Viorica Dăncilă a avut mai multe intervenții la TV în ultimele săptămâni în care și-a anunțat intenția de a da cât mai curând o ordonanță de urgență privind recursul în anulare, prin care să ofere persoanelor condamnate definitiv de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție ocazia să ceară rejudecarea.
Pe de altă parte, vicepreședintele CE a subliniat, însă, că „România a condus bine Președinția Consiliului UE” până acum, „asigurându-se că actualul Consiliu finalizează multe dosare”.