Colecție impresionantă la Muzeul Etnografic din Reghin. Ce pot vedea cei care-i trec pragul
Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin dețin în patrimoniu o colecție impresionantă de 25 de lăzi de zestre din secolul al XIX-lea. Pe lângă asta, în patrimoniul muzeului se mai pot regăsi și colecții privind ocupațiile agricole, vânătoarea, păstoritul sau cele meșteșugărești în metal, piele și lemn.
Colecția de la Muzeul Etnografic „Anton Badea”
Florin Oprea, muzeograful de la Muzeul Etnografic Reghin, a precizat faptul că țăranii au făcut o artă din meșteșugurile din lemn. Din acest motiv, s-au dezvoltat un număr impresionant de ateliere de lădari, în special în Văile Mureșului Superior și Gurghiului.
Colecția lăzilor conține un număr de 28 de piese. 25 dintre acestea sunt de zestre, iar două sunt pictate. În colecția muzeului se pot distinge două tipuri de lăzi. Una este lada paralelipipedică ce are capacul plat. Cealaltă este lada cu capacul construit din scânduri. Cea din urmă formează o coamă înaltă ce seamănă cu un acoperiș în două ape al unei case.
Originea lăzii de zestre este necunoscută, dar există studii care arată că aceasta a fost folosită în Antichitate, de egipteni, de greci şi de romani. La noi, lada de zestre era nelipsită din lumea satului, fiind unul dintre cele mai importante obiecte din gospodăria ţărănească. Lada de zestre era ţinută la capătul laviţelor sau al patului şi adăpostea zestrea femeii sau pe cea a fetei de măritat. Întotdeauna, tânăra mireasă îşi aducea, în lada de zestre, la casa mirelui, îmbrăcămintea, păretarele, covoarele, ştergarele, ţesăturile şi tot ce avea”, a precizat Florina Oprea, o cunoscută interpretă de muzică populară.
Fiecare colecție este împărțită tematic
Roxana Man este directorul Muzeului Etnografic din Reghin. Ea ne spune că fiecare colecție este împărțită tematic, însă pe mai multe categorii. Colecțiile meșteșugărești în lemn ale muzeului se împart în următoarele colecții: de lăzi, de mese, colecția de scaune, piese de mobilier, colecția de cuiere, colecția de instrumente muzicale, colecția de uz casnic și uz gospodăresc și colecția de unelte.
De asemenea, în patrimoniul muzeului se mai regăsește și colecția de pomicultură-viticultură. Aceasta este compusă din coșuri de struguri, fierăstrău pentru pomi, cioplitoare pentru parii de vie, dar și butoiașe pentru țuică. Mai există și colecția ce ne oferă obiecte din domeniul pădurăritului. Aici putem vedea topoare, ferestraie, țapinele și multe altele.
O altă categorie mare este cea a ocupaţiilor, care cuprinde un număr de 14 colecţii, însumând 989 piese de patrimoniu: păstorit – 121 de obiecte; agricultură – 123 de obiecte; cules din natură – 30 obiecte; pescuit – 23 obiecte; vânătoare – 23 obiecte; pomicultură-viticultură – 8 obiecte; pădurărit – 13 obiecte; industria alimentară – 22 obiecte; uz casnic – 192 obiecte; industria casnică textilă – 190 obiecte; transporturi – 77 obiecte; obiceiuri – 144 obiecte; albinărit – 21 obiecte; împletituri – 2 obiecte”, a arătat Roxana Man.