Codul rutier va suferi noi modificări majore din iulie 2020. Cea mai importantă modificare intră în vigoare de la 1 iulie și îi vizează pe cei care vor să obțină permisul de conducere. Iată ce condiții vor trebui să îndeplinească aceștia.
Noul an vine cu schimbări majori pentru cei care vor să treacă din postura de pietoni în cea de șoferi. Mai exact, Codul Rutier prevede că de la 1 iulie persoanele care vor să urmeze cursurile școlii de șoferi pentru obținerea permisiului, trebuie să aibă absolvite cel puțin 10 clase.
De asemenea, Codul Rutier impune persoanelor în vârstă care vor să mai conducă pe drumurile din România să efectueze mai des controale medicale. O altă nouă prevedere arată că persoanele care sunt prinse de oamenii legii vorbind la telefon atunci când se află la volan, se vor alege automat pe lângă o amendă usturătoare și cu permisul suspendat pentru 30 de zile.
Iar asta nu e tot, anul 2020 mai vine cu o serie de schimbări și noutăți importante pentru șoferi. De exemplu, în ciuda promisiunilor făcute de guvern, punctul de amendă a crescut de la 1 ianuarie, odată cu creșterea salariului minim pe economie.
Guvernul Orban a decis la începutul lunii decembrie înghețarea punctului de amendă la 145 de lei, în ideea ca să nu crească odată cu creșterea salariului minim, începând cu 1 ianuarie 2020. Șeful Guvernului a precizat însă ca acest sistem trebuie modificat în viitor, astfel încât punctul de amendă să nu mai fie legat de salariul minim pe economie.
”Am luat decizia să facem și noi ceea ce au facut Guvernele anterioare. Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie și în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creșterea salariului minim. Vom aplica și noi această soluție, să nu creștem punctul de amendă”, a spus premierul Ludovic Orban, în decembrie.