19 feb. 2024 | 11:07

Codul Muncii 2024. Cum poți demisiona fără să stai în preaviz

Stiri social
Codul Muncii 2024. Cum poți demisiona fără să stai în preaviz
Ce trebuie să știi despre demisie

În mediul profesional, demisia și concedierea reprezintă momente sensibile și definitorii pentru angajați și angajatori. Codul Muncii 2024 stabilește cu claritate procedurile ce trebuie urmate în aceste situații, protejând atât interesele salariaților, cât și pe cele ale angajatorilor.

Demisia fără preaviz

Potrivit Articolului 81 din Codul Muncii 2024, demisia este definită ca fiind „actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz”. 

Vezi și: Codul Muncii 2024. Până când se pot recupera zilele de concediu neefectuate. Ce obligații au angajatorii

Este esențial ca demisia să fie notificată în scris, evitându-se simpla declarație verbală. Mai mult, conform legislației, angajatorul este obligat să înregistreze demisia, iar refuzul acestuia poate fi contestat de către salariat.

În ceea ce privește concedierea, Codul Muncii 2024 definește acest proces ca fiind „încetarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului”. Decizia de concediere trebuie să fie comunicată salariatului în scris și să includă motivele care determină concedierea, durata preavizului și alte detalii relevante.

Este important de subliniat că legea specifică clar și motivele pentru care angajatorul poate dispune concedierea, fie că acestea țin de persoana salariatului sau nu. Mai mult, termenul de preaviz este stabilit conform contractului individual de muncă sau contractelor colective aplicabile, cu limitări specifice pentru diferite categorii de angajați.

Vezi și: Greșeala pe care o fac toți românii când merg în vacanță în Grecia. La ce trebuie să fii atent, mulți sunt păcăliți așa

În plus, Codul Muncii 2024 oferă și posibilitatea demisiei fără preaviz în cazurile în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă. Această prevedere protejează drepturile salariaților în situații de nerespectare a condițiilor contractuale.

Astfel, respectarea prevederilor din Codul Muncii 2024 este crucială pentru atât angajați, cât și angajatori, asigurând un mediu de muncă echitabil și respectând drepturile și obligațiile fiecărei părți implicate.

Codul Muncii 2024 – perioada de preaviz

Termenul de preaviz este perioada de timp în care un angajat sau angajator anunță că vor renunța la contractul lor de muncă. 

Acest termen este stabilit fie de comun acord între angajat și angajator în contractul lor de muncă, fie este prevăzut în contractele colective care se aplică în acea companie.

Vezi și: Ce a găsit o româncă în camera de hotel la Eforie Nord. Este revoltată după ce a plătit 650 de lei pe noapte

Totuși, legea impune niște limite în acest sens. De exemplu, pentru angajații care au roluri mai operative, termenul de preaviz nu poate depăși 20 de zile lucrătoare, iar pentru cei care au funcții de conducere, acesta nu poate fi mai mare de 45 de zile lucrătoare.

În timpul perioadei de preaviz, contractul de muncă rămâne în vigoare și toate obligațiile și drepturile prevăzute în acesta se aplică în continuare. În cazul în care contractul este suspendat pe durata preavizului, acesta va fi prelungit corespunzător.

Conform Codului Muncii 2024, există și situații în care un angajat poate pleca de la locul de muncă fără să respecte termenul de preaviz. 

Vezi și: E obligatoriu pentru românii din străinătate. Ce trebuie să facă persoanele care se căsătoresc sau au copii care se nasc acolo

Aceasta se întâmplă atunci când angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate în contractul de muncă. În aceste cazuri, angajatul are dreptul să demisioneze imediat, fără a fi necesar un preaviz.

Parteneri
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redactia.ro
Ce a pus Prodanca în pachetele de Paște pe care le-a împărțit pentru regretata sa mamă, Ionela: „Pe barosăneală, așa cum îi plăcea ei!”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Sticlele care distrug sănătatea. Provoacă boli grave
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Capital.ro
Când pică Paștele în 2025. Se întâmplă asta o dată la câțiva ani
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DECIZIE de ULTIMĂ oră a MEDICILOR! Ce se ÎNTÂMPLĂ cu FLORIN PIERSIC
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro