19 feb. 2024 | 11:07

Codul Muncii 2024. Cum poți demisiona fără să stai în preaviz

Stiri social
Codul Muncii 2024. Cum poți demisiona fără să stai în preaviz
Ce trebuie să știi despre demisie

În mediul profesional, demisia și concedierea reprezintă momente sensibile și definitorii pentru angajați și angajatori. Codul Muncii 2024 stabilește cu claritate procedurile ce trebuie urmate în aceste situații, protejând atât interesele salariaților, cât și pe cele ale angajatorilor.

Demisia fără preaviz

Potrivit Articolului 81 din Codul Muncii 2024, demisia este definită ca fiind „actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz”. 

Vezi și: Codul Muncii 2024. Până când se pot recupera zilele de concediu neefectuate. Ce obligații au angajatorii

Este esențial ca demisia să fie notificată în scris, evitându-se simpla declarație verbală. Mai mult, conform legislației, angajatorul este obligat să înregistreze demisia, iar refuzul acestuia poate fi contestat de către salariat.

În ceea ce privește concedierea, Codul Muncii 2024 definește acest proces ca fiind „încetarea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului”. Decizia de concediere trebuie să fie comunicată salariatului în scris și să includă motivele care determină concedierea, durata preavizului și alte detalii relevante.

Este important de subliniat că legea specifică clar și motivele pentru care angajatorul poate dispune concedierea, fie că acestea țin de persoana salariatului sau nu. Mai mult, termenul de preaviz este stabilit conform contractului individual de muncă sau contractelor colective aplicabile, cu limitări specifice pentru diferite categorii de angajați.

Vezi și: Greșeala pe care o fac toți românii când merg în vacanță în Grecia. La ce trebuie să fii atent, mulți sunt păcăliți așa

În plus, Codul Muncii 2024 oferă și posibilitatea demisiei fără preaviz în cazurile în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă. Această prevedere protejează drepturile salariaților în situații de nerespectare a condițiilor contractuale.

Astfel, respectarea prevederilor din Codul Muncii 2024 este crucială pentru atât angajați, cât și angajatori, asigurând un mediu de muncă echitabil și respectând drepturile și obligațiile fiecărei părți implicate.

Codul Muncii 2024 – perioada de preaviz

Termenul de preaviz este perioada de timp în care un angajat sau angajator anunță că vor renunța la contractul lor de muncă. 

Acest termen este stabilit fie de comun acord între angajat și angajator în contractul lor de muncă, fie este prevăzut în contractele colective care se aplică în acea companie.

Vezi și: Ce a găsit o româncă în camera de hotel la Eforie Nord. Este revoltată după ce a plătit 650 de lei pe noapte

Totuși, legea impune niște limite în acest sens. De exemplu, pentru angajații care au roluri mai operative, termenul de preaviz nu poate depăși 20 de zile lucrătoare, iar pentru cei care au funcții de conducere, acesta nu poate fi mai mare de 45 de zile lucrătoare.

În timpul perioadei de preaviz, contractul de muncă rămâne în vigoare și toate obligațiile și drepturile prevăzute în acesta se aplică în continuare. În cazul în care contractul este suspendat pe durata preavizului, acesta va fi prelungit corespunzător.

Conform Codului Muncii 2024, există și situații în care un angajat poate pleca de la locul de muncă fără să respecte termenul de preaviz. 

Vezi și: E obligatoriu pentru românii din străinătate. Ce trebuie să facă persoanele care se căsătoresc sau au copii care se nasc acolo

Aceasta se întâmplă atunci când angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate în contractul de muncă. În aceste cazuri, angajatul are dreptul să demisioneze imediat, fără a fi necesar un preaviz.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Umilință uriașă pentru Putin. Ipostazele în care a fost pus
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro