29 iul. 2020 | 12:08

Codul Muncii 2020. Amenzi fără precedent: ce schimbări s-au produs

Știri generale
Codul Muncii 2020. Amenzi fără precedent: ce schimbări s-au produs
Codul Muncii 2020. Amenzi fără precedent: ce schimbări s-au produs

A intrat în vigoare legea care aduce modificări la Codul Muncii şi schimbă regimul discriminării în muncă. Astfel, angajatorii ce vor greși vor plăti amenzi între 1000 și 20000 de lei.

Codul Muncii 2020. Amenzi fără precedent: ce schimbări s-au produs

Legea care a modificat Codul muncii prevede introducerea unor amenzi de la 1.000 lei la 20.000 lei pentru anagajatorii care fac discriminare la locul de muncă. Legea a intrat deja în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial.

Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă,  cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare  cu HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este interzisă„, arată noua lege.

Codul Muncii 2020. Amenzi fără precedent: ce schimbări s-au produs

Codul Muncii 2020. Amenzi fără precedent: ce schimbări s-au produs

Discriminarea, premieră în Codul Munci

Modificarea a adus în premieră în Codul Muncii noţiunea de discriminare prin asociere, hărţuire şi victimizare. Pentru o aplicare cât mai concretă a legii, prin prezenta lege au fost introduse în Codul Muncii cinci noi alienate care definesc concret fiecare comportament sancţionabil. Aceste sunt:

Hărţuirea constă în orice tip de comportament care are la bază unul dintre criteriile prevăzute la alin. (2) care are ca scop sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.

Discriminarea prin asociere constă din orice act sau faptă de discriminare săvârşit(ă) împotriva unei persoane care, deşi nu face parte dintr-o categorie de persoane identificată potrivit criteriilor prevăzute la alin. (2), este asociată sau prezumată a fi asociată cu una sau mai multe persoane aparţinând unei astfel de categorii de persoane.

Constituie victimizare orice tratament advers, venit ca reacţie la o plângere sau acţiune în justiţie cu privire la încălcarea principiului tratamentului egal şi al nediscriminării.

Orice comportament care constă în a dispune, scris sau verbal, unei persoane să utilizeze o formă de discriminare, care are la bază unul dintre criteriile prevăzute la alin. (2), împotriva uneia sau mai multor persoane este considerat discriminare.

Nu constituie discriminare excluderea, deosebirea, restricţia sau preferinţa în privinţa unui anumit loc de muncă în cazul în care, prin natura specifică a activităţii în cauză sau a condiţiilor în care activitatea respectivă este realizată, există anumite cerinţe profesionale esenţiale şi determinante, cu condiţia ca scopul să fie legitim şi cerinţele proporţionale.

Cât sunt amenzile pentru discriminarea la locul de muncă

În plus, noua lege completează şi motivele prin care este interzisă concedierea salariaţilor, astfel: pe criterii de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată,

Nerespectarea acestor prevederi vor fi sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 20.000 lei. Angajatorii sancționați vor avea posibilitatea să achite jumătate din valoarea amenzilor în termen de 15 zile.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
Ce e bine să ții mereu în portofel ca să ai prosperitate. Așa vei atrage bogăția și fericirea în viața ta
Click.ro
DOCUMENT. Forma finală a „ordonanței trenuleț”. Măsurile de austeritate pregătite de Guvern
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
După 2 soții, acum se iubește cu un bărbat! Cum i-au surprins fotografii pe cei doi. Imaginile fac înconjurul internetului / FOTO
Unica.ro
O nouă viață pentru aceste zodii. Schimbarea va fi totală în 2025
EVZ.ro
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
Rusia OPREȘTE GAZELE de la 1 IANUARIE! Locuitorii rămân FĂRĂ LUMINĂ și CĂLDURĂ
Mediaflux
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro