Cod Rutier. Greșeala gravă pe care o fac mulți șoferi. Te poate lăsa fără permis, dar poate fi și fatală

Cod Rutier. Greșeala gravă pe care o fac mulți șoferi. Te poate lăsa fără permis, dar poate fi și fatală
Cod Rutier. Greșeala gravă pe care o fac mulți șoferi. Te poate lăsa fără permis, dar poate fi și fatală

Foarte mulți șoferi încalcă legea atunci când traversează o cale ferată. Din această cauză mulți dintre ei rămână fără permise de circulație, iar mulți își pierd viața pentru că nu respecă banalele reguli de circulație. De asemenea, amenda pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor de la trecerea unei linii ferate este una substanțială.

Cod Rutier. Greșeala pe care o fac mulți șoferi. Te poate lăsa fără permis, dar poate fi și fatală

Mulți șoferi încalcă legea când traversează o cale ferată nesemnalizată. Codul rutier prevede clar ce trebuie să facă un șofer atunci când traversează o astfel de trecere ferată. Cei care nu respectă regulile, în cel mai fericit caz rămân fără carnetuil de conducere.

Nu puține sunt cazurile în care șoferii și toți pasagerii din mașină au murit pentru că șoferul nu a acordat importanță regulilor de traversare a unei căi ferate fără semnalizare.

Nerespectarea regulilor de la trecerea unei linii ferate poate duce la așa ceva
Nerespectarea regulilor de la trecerea unei linii ferate poate duce la așa ceva

Cum sunt semnalizate trecerile la nivel cu calea ferată

Șoferii trebuie să dea dovada de prudenţă sporită când sunt în apropierea şi mai ales când traversează o linie de cale ferată, fie ea și una industrială. Trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere sau semibariere se semnalizează, după caz, cu indicatoarele

Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere” sau ”Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” însoţite de indicatorul ”Oprire”. La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizează, optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentate de lumină intermitentă albă şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente”, arată codul rutier.

Șoferii nu au voie să traverseze calea ferată atunci când:

se aprinde unitatea luminoasă a dispozitivului cu lumină intermitent-alternativa roşie;

dacă funcţionează sistemului sonor;

dacă poziţia unei semibariere este orizontala

Șoferii care traversează o linie ferată este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure ca din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.

De asemenea, conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

barierele sau semibarierele sunt coborâte,în curs de coborâre sau de ridicare;

semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;

întâlneşte indicatorul Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere;

Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere sau Oprire

De asemenea, vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra caii ferate fără a trece de indicatoare sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.

Nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor ”Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere”, ”Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere” sau ”Oprire”, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată se sancționează cu amendă prevăzută în clasa III de sancțiuni,  de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1.305 lei- 2.900 lei, plus 6 puncte de penalizare.