Cod Rutier. Amenzi uriașe pentru șoferii care ignoră aceste indicatoare. Tot ce trebuie să știi
Legislația rutieră s-a tot schimbat în ultima perioadă, la fel și amenzile pentru participanții la trafic care nu respectă normele, așa că mare atenție la cum vă deplasați în trafic și, cel mai important, să respectați regulile de circulație pe drumurile publice.
Cod Rutier. Amenzi uriașe pentru șoferii care ignoră aceste indicatoare
Conform OUG 195/12 decembrie 2002 și a Regulamentului de aplicare a respectivei ordonanțe, cu modificările aduse prin noul Cod Rutier pe anul 2020, participanții la trafic, posesorii de autorurisme sunt obligați să respecte toate semnele de circulație, fie că vorbim de cele din trafic, fie că vorbim de cele de staționare.
În orice situație, prezentată în cele urmează, reprezentații poliției rutiere vă pot amenda și, în același timp, dacă se impune și ridicarea autovehiculului, să plătiți contravaloarea cheltuielilor pentru ridicarea, transportul și depozitarea mașinii, staționate neregulamentar. În funcție de gravitatea situației, Poliția Rutieră poate dispune atât la mijloacele de contravenție și până la a considera situația o infracțiune pasibilă cu închisoarea
Contravențiile pot fi sub formă de avertisment verbal sau scris, puncte de amendă (puncte de penalizare). Se poate ajunge la suspendarea carnetului de conducere, confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravenției, reținerea permisului de conducere și, după caz, chiar a certificatului de înmatriculare, etc. În ceea ce privește catalogarea unei situații ca infracțiune, aici cei de la Rutieră pot dispune de amenda penală sau, chiar, închisoarea.
Tot ce trebuie să știi
Astfel că, la Capitolul 6 din OUG 195/12 decembrie 2002, cu modificările de rigoarepe anul 2020, găsim detalii despre staționarea pe partea carosbilă și nu numai.
La articolul 143 din Regulamentul de aplicare a ordonanței suntem informați că, indiferent de caz, este interzis unui participant la trafic oprirea voluntară în dreptul indicatorului cu semnificația ”Staționare interzisă”, dar și în dreptul marcajului cu semnificația de interzicere a staționării (este vorba de marcajul galben), până la colțul primei intersecții, indiferent de lungimea respectivului sector. Mergând mai departe, în același regulament ni se spune că staționarea este interzisă pe drumurile publice ce au o lățime mai mică de 6 metri, în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, pante, rampe, sau în spațiile unde există indicatorul ”Staționare alternantă”, sau indicatorul ”Zona de staționare cu durată limitată”, peste durata stabilită.