Cod rutier 2022. Amenda pe care o primesc șoferii pentru această greșeală în trafic

de: Năstase Mirabela
16 03. 2022

Cod rutier 2022. Noul Cod Rutier are modificări ce prevăd sancționarea comportamentului agresiv adoptat în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, însă pe lângă definirea comportamentului agresiv și sancțiunile prevăzute în astfel de situații, șoferii mai pot fi sancționați și în alte situații.

Ce amendă primesc șoferii care nu au trusă medicală

Spre exemplu, lipsa trusei de medicale atrage cu sine sancțiuni. Astfel, în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 în ce privește circulația pe drumurile publice, conducerea unui autovehicul ce nu dispune de trusă medicală în dotare, stingător pentru incendii și triunghiuri reflectorizante omologate constituie contravenție. Prin urmare, lipsa trusei medicale, a extinctorului sau a triunghiurilor reflectorizante le poate aduce șoferilor amenzi cu sume între 590 și 725 de lei.

De menționat este că conţinutul minim al trusei sanitare auto este reglementat de Ordinul nr. 987/2007 pentru aprobarea conţinutului minim al trusei sanitare auto. De asemenea, ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, dispunând de un sistem de închidere ferm
  • să fie dimensionat corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor care  fac parte din conţinutul trusei sanitare auto.

Eticheta trusei sanitare auto trebuie să aibă denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului, precum şi denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, în funcție de caz.

Atunci când termenul de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto expiră, ele pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleaşi caracteristici, introduse pe piaţă cu respectarea cerinţelor care sunt prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Amintim că noul Cod Rutier a intrat în vigoare luna trecută și cuprinde sancțiuni pentru șoferii agresivi, noi ,,praguri” de viteză, precum și pedepse mai aspre pentru anumite manevre periculoase pe autostradă.

Suspendarea permisului pentru o perioadă de 120 de zile

Potrivit noului Cod Rutier, suspendarea permisului de circulație pentru 4 luni se aplică pentru abaterile:

  • circulația sau întoarcerea pe contrasens pe autostradă
  • depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h
  • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea la nivel cu linia de cale ferată

Anterior însă, pentru depășirea vitezei cu peste 50 km/h și nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu linia de tren se reținea permisul pentru 90 de zile, existând posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la doar 30 de zile după un test cu 15 întrebări de verificare a regulilor de circulație, iar circulația pe contrasens era sancționată cu reținerea permisului pentru 60 de zile.