Schimbare majoră în trafic! Ce modificări s-au adus în codul rutier din 2021 și care sunt lucrurile pe care trebuie să le afle începând de azi toți conducătorii auto? Ce se va întâmpla cu radarele?
O lege adoptată în Parlament în anul 2018 impunea poliției rutiere să semnalizeze prin panouri instalarea radarelor cu cel puțin 500 de metri față de aparatul de măsurare a vitezei. Se renunță la această prevedere ulterior după ce Curtea Constituțională a Românie a respins-o de două ori.
Rămâne în continuare obligația ca mașinile de poiție să aibă însemnele specifice, fiind interzisă instalarea radarelor pe mașini „civile”. Conducătorii români puteau spera în anul 2018 că vor scăpa aproape complet de riscul de a fi amenințați pentru depășirea vizitei admise după ce Parlamentul a adoptat un proiect de lege inițiat de către deputatul PNL Florin Roman care ducea spre imposibil misiunea oamenilor legii din cadrul Poliției Rutiere să îi sancționeze pe cei care sunt pasionați de viteză.
„În cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staţionare sau pe suporţii amenajărilor rutiere ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenţei acestora în zona drumului public prin panouri de atenţionare, postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 m în localitate şi cu minimum 2000 m în afara localităţii, dar nu mai mult de 1000 m în localitate şi 4000 m în afara localităţii faţă de radar”, era una dintre prevederile legii lui Roman.
„Activitățile poliției rutiere de aplicare a normelor privind respectarea vitezei legale de circulație nu trebuie să se rezume la acțiuni vizibile și presemnalizate, în caz contrar polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră, aflându-se în imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile și atribuțiile prevăzute de lege”
Klaus Iohannis
Noile indicații din proiect arată că autovehiculele menite controlului în trafic trebuie să fie poziționate vizibil și să prezinte însemnele specifice ale poliției rutiere. Este interzisă utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din automobilele care nu prezintă înscrisurile și semnele distinctive ale instituției în cauză și de către oamenii legii care nu poartă veșmintele adecvate.
Noul proiect de lege vine să salveze inițiativa precedentă: „Autovehiculele destinate controlului traficului, care utilizează dispozitive destinate măsurării vitezei vor fi poziționate vizibil și vor prezenta înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere.
Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive”, este prevederea esențială din noul proiect de lege.