Cod Rutier 2021. Atenție mare, șoferi! Amenda pe care o primești pentru această greșeală la volan începând de anul viitor. O greșeală banală îi poate costa pe conducătorii auto 580 de lei amendă. Despre ce este vorba, vedeți în articolul de mai jos.
Șoferii vor fi sancționați anul viitor pentru o greșeală pe care mulți o consideră banală. Poliția rutieră va fi atentă nu numai la condusul mai sportiv al șoferilor, care calcă pedala de accelerație prea tare, ci și la aspectul mașinilor lor.
Unii șoferi preferă să își îmbunătățească mașinile pentru a părea cât mai sportive,însă aceștia se pot trezi opriți în trafic pentru greșeala aparent banală. Asfel, Codul rutier 2021 sancționează șoferii sportivi nu doar în condus, ci și în funcție de mașină. Conducătorii auto prinși în trafic cu toba mașinii modificată riscă o amendă substanțială. Vor pălti amenzi babane inclusiv motocicliștii ale căror motociclete depășesc nivelul legal al decibelilor.
Potrivit Codului Rutier 2021, autovehiculele și motocicletele care au modificate tobele în așa fel încât acestea să emită zgomote mai puternice decât cele normale sunt pedepsite de către polițiștii de la Rutieră.
Cei prinși în trafic cu tobe de eșapement care depășesc nivelul legal al decibelilor vor trebui să scoată din buzunar 580 de lei amendă. În plus, șoferii care au dispozitive neomologate montate pe sistemul de evacuare al gazelor mașinii riscă sancțiuni din partea poliției rutiere.
Pe lângă sistemul de eșapament modificat, conducătorii se pot trezi cu amenzi substanțiale dacă aleg să își monteze și anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare al autoturismului. Nu în ultimul rând, uzura peste limită ori prezența diferitelor tăieturi sau defecte în zona cordului cauciucului pot să îi coste pe conducătorii auto sume mari de bani.
Din aceeași categorie de modificări ale aspectului automobilelor se regăsește și aplicarea de folii pe geamuri, lunetă sau parbriz. Chiar și tratamentele chimice sau foliile aplicate pe dispozitivele de iluminare ori semnalizare, care afectează eficacitatea lor pot deveni motivul unei amenzi din partea polițiștilor de la Rutieră. De asemenea, codul rutier interzice astfel de modificări în cazul mașinilor, ele reprezentând contravenție și fiind aplicate sancțiuni cu amenzi prevăzute la clasa a II-a, de la 4 sau 5 puncte de amendă.
De asemenea, telefonul mobil, pe care majoritatea șoferilor îl folosesc fără un suport auto sau dispozitive precum căștile în timpul utilizării la volan, atrage sancțiuni pecuniare mari. Amenda pentru utilizarea oricărui dispozitiv cu funcție de redare text, foto sau video ori înregistrare în timpul condusului se pedepsește cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni a Codului rutier.
Astfel, folosirea dispozitivelor electronice la volan le poate aduce conducătorilor auto o amendă care variază între 580 de lei și 725 de lei. În plus, folosirea telefonului în timpul mersului va atrage și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile, potrivit Codului Rutier.