În noul Cod Rutier 2021 s-au adus mai multe modificări în ceea ce privesc amenzile. Nu se va mări punctul de amendă, rămânând la 145 de lei. Dar pentru anumite infracțiuni rămân totuși foarte mari. Atunci când vă gândiți să plecați la drum, și să vă luați animalul de companie, e mai bine să vă gândiți înainte.
Inițial, la finele anului trecut se anunța o mărire a punctului de amendă. Acum șoferii pot sta liniștiți. Nu se va mări, rămânând la aceeași valoare, ca anul trecut, 145 de lei. Decizia venea la finele lui 2020 prin publicare unei ordonanțe a Guvernului în ultima zi din an.
Noua decizie va expira la 31 decembrie 2021, urmând ca din ianuarie 2022 să crească. Cel puțin așa anunță actuala guvernare liberală. Astfel se face că amenzile, în funcție de clasa în care se încadrează vor fi după cum urmează:
Nu de puține ori am fost nevoiți, atunci când plecâm în concedii, să ne luăm după noi și animalul de companie. Numai că, în noul Cod Rutier 2021, s-a păstrat amendarea unei situații, care de obicei este o greșeală, dar care costă. Conform codului dacă un agent de circulație ne surprinde având pe scaunul din față animalul de companie, ne poate amenda.
În noul Cod Rutier 2021 această greșeală este sancționată drastic. Amenda este inclusă clasa a IV-a de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. Cu alte cuvinte dacă faceți acest lucru o sa fiți nevoiți să scoateți din buzunar între 1.305 și 2.900 de lei pentru plata amenzii.
Așa că mare grijă ce faceți cu animalul de companie și unde îl așezați în mașină, când plecați la drum. Nu de alta, dar în loc să vă petreceți concediul cum trebuie alături de familie, veți fi nevoiți să scoateți mulți bani din buzunar.
O altă curiozitate, dacă putem să-i spunem așa, este amenda pentru claxonatul abuziv. Dacă ne aflăm în trafic și claxonăm intens, s-ar putea să ne trezim cu o amendă. Agentul de poliție rutieră ne poate amenda cu patru sau cinci puncte-amendă. Așa că mai bine să nu abuzați de claxon în trafic.