Cod Rutier 2020. Semnul nou la care toți șoferii trebuie să fie foarte atenți în trafic
Nouă schimbare în Codul Rutier! Unii șoferi pot scăpa de amenzi usturătoare în trafic, dar trebuie să fie atenți și la noile reglementări în ceea ce privesc semnele de circulație. Ce se modifică pentru conducătorii auto?
Cod Rutier 2020
De la începutul anului și până în acest moment, când vă relatăm aceste lucruri, parlamentarii români au tot adus modificări la codul rutier, și vorbim aici de modificări în privința cuantumului de amenzi și chiar modificări în ceea ce privesc semnele de circulație. În data de 10 martie deputații au mai adus noi modificări la Codul Rutier, printr-un proiect de lege care prevede posibilitatea montării unui semn distinctiv pe autovehiculele conduse de persoanele cu dizabilităţi de auz.
Semnul nou la care toți șoferii trebuie să fie foarte atenți în trafic
Acest nou proiect de lege, aprobat în Camera Deputaților, zilele trecute, are ca obiect de reglementare completarea în acest sens a OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Proiectul a fost inițiat de Adriana Săftoiu, deputat din partea PNL, precizând că prima persoană surdă din România care a obţinut permisul de conducere a fost în 1969, ulterior fiind şi alţi asemenea cetăţeni cu această calificare, ce permite libera circulaţie, participarea la trafic în condiţii de egalitate. Până la această propunere în România nu existau astfel de semne distinctive pe autovehiculele conduse de persoanele cu dizabilităţi de auz. Conținutul proiectului adoptat face referiri clare la acest aspect, acum aștepându-se doar promulgarea noii reglementări din partea Președintelui Iohannis.
„Conducătorii de vehicule pot monta pe autovehiculele proprii semnul internaţional distinctiv pentru conducătorul de autovehicul cu dizabilităţi de auz, sub forma unui pătrat de culoare albă, cu latura de 100 mm, având în centru reprezentarea grafică folosită la nivel internaţional după cum urmează:
a) la autovehiculele din categoria AM, A1, A2 şi A, în partea din spate, lângă numărul de înmatriculare sau de înregistrare după caz;
b) la celelalte autovehicule, pe luneta, în partea dreaptă sau stânga sus;
c) la autovehiculele care nu sunt prevăzute cu lunetă, pe caroserie în partea dreaptă sau stânga sus;
d) la autovehiculele care tractează o remorcă, pe caroseria remorcii, în partea dreapta sau stânga sus’, prevede proiectul.”