Ce amendă poți lua dacă traversezi strada prin loc nepermis. E mai mare decât crezi

Ce amendă poți lua dacă traversezi strada prin loc nepermis. E mai mare decât crezi
Ce amendă poți lua dacă traversezi strada prin loc nepermis

Mai bine de o treime din victimele accidentelor de pe șoselele românești sunt pietoni, conform Comisiei Europene. Media europeană este de 22%, o cifră îngrijorătoare, spun cei de la Bruxelles. Anii trecuți, numai 17% dintre pietoni au pățit-o din vina șoferilor care nu le-au dat prioritate la trecere. Restul deoarece au trecut prin locuri nepermise sau pe culoarea roșie a semaforului. Pe lângă riscul pe care ți-l asumi făcând această acțiune, ilegalitatea vine și cu o amendă, care este mai mare decât crezi.

Ce amendă poți lua dacă traversezi strada prin loc nepermis?

Ordonanța de urgență nr. 195/2002 stabilește că pietonii sunt obligați, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuar ori, dacă acestea nu sunt disponibile, pe marginea drumului și să traverseze numai prin locurile special amenajate, adică pe la trecerile de pietoni, fie ele semaforizate ori ba.

„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, scris în Codul rutier.

Ce amendă poți lua dacă traversezi strada prin loc nepermis. E mai mare decât crezi
Trecere de pietoni

Potrivit aceluiași document, pietonii care nu respectă regulile pot primi amenzi încadrate în clasa I de sancțiuni, adică două sau trei puncte-amendă. În condițiile în care acesta are, și în acest an, valoarea de 145 de lei, amenzile pe care le pot primi pietonii care ignoră regulile de circulație sunt cuprinse între 290 și 435 de lei.

Detalii

Pietonii nu pot începe traversare drumului atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semnalul este de culoare roșie.

Traversarea prin locuri nepermise poate avea mai multe implicații în afară de amendă. Legislația rutieră în vigoare prevede că pietonii surprinși și accidentați atunci când traversează prin locuri nepermise ori pe culoarea roșie a semaforului poartă întreaga răspundere a accidentării lor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI