Cod Rutier 2020. Legea care îi afectează pe toți șoferii. Ce se întâmplă cu mașinile parcate

de: Alexandra Chivu
11 12. 2019

Cod Rutier 2020, principalele modificări pe care toți șoferii trebuie să le cunoască. Ce schimbări se anunță de la 1 ianuarie despre amenzi și mașinile parcate?

Cod Rutier 2020. Legea care îi afectează pe toți șoferii

Din data de 1 ianuarie 2020, conducătorii auto nu vor plăti amenzi mai mari, veste anunțată de Guvernul Orban. Valoarea punctului de amendă va rămâne și în 2020 la 145 de lei, deși salariul minim brut pe țară se majorează de la 1 ianuarie. Cât despre parcatul mașinii pe trotuar, aici este o discuție amplă. Poliția rutieră va putea dispune ridicarea nu numai a vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă, cum este prevăzut în Codul Rutier, ci și a mașinilor parcate pe trotuar ori pe alte spații.

Ce se întâmplă cu mașinile parcate

Mai clar, Comisia de Transporturi din Camera Deputaților a dat marți raport favorabil unei inițiative legislative ce modifică Codul Rutier și le permite oamenilor legii să ridice mașinile parcate pe trotuare. Proiectul prevede eliminarea a trei cuvinte din Cod, astfel, din art 64 „Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă”, dispare sintagma ”pe partea carosabilă”, ce îi împiedică pe polițiști să ridice mașinile ce erau parcate exclusiv pe trotuar.

Explicația inițiatorului proiectului

„Interpretarea actuală e că pot fi ridicate doar mașinile care au minim o roată pe carosabil. Pe litera legii, așa e. Dar asta duce la situații anormale, cu mașini parcate cu totul pe trotuare care blochează accesul pietonilor, blochează intrarea în imobile sau accesul echipelor de intervenție. Vedem zilnic mame care nu își pot duce copiii în cărucioare pe trotuar din cauza mașinilor parcate neregulamentar sau persoane cu copii mici obligate să meargă pe carosabil, printre mașini”, a explicat inițiatorul proiectului, Cătălin Drulă pentru G4Media.