În noul Cod Rutier pentru anul 2020, punctul de amendă a rămas neschimbat ca cel din 2019. Cu alte cuvinte reprezintă 10 % din salariul minim brut pe țară. Cu toate astea există mai multe reglementări care trebuiesc luate în seamă, dar și care sunt cele mai mici amenzi.
Punctul de amnedă este la fel ca în anul 2019, cu toate că salariu minim pe economie a crescut. Creșterea a fost de la 2.080 de lei în 2019, la 2.230 de lei. Dar asta nu înseamnă că în noul Cod Rutier nu sunt și amenzi mai mici. Există și sunt organzitate în funcție de categoria în care se încadrează.
În noul Cod Rutier ca și în cel din 2019 există clasa I de sancțiuni, iar aici se regăsesc cele mai mici amenzi pe care un șofer le poate plăti, în cazul încălcării reglementărilor. Este vorba de minim 2, sau 3 puncte de amendă, în cuantumul sumei de 290 de lei.
Aici sunt încadrate nereguli, spre exempu, deplasarea cu cel puțin 10 km/h sub limita admisă de circulație pe drumurile publice. În cazul în care treceți pe culoarea galbenă a semaforului, veți primi tot o amendă mică, dacă numerele de înmatriculare sunt deteriorate sau sunt murdare, acoperite de gheață sau zăpadă. Și în cazul deplasării fără a purta centura de siguranță, amenda este mică, în cuantumul a 2 sau 3 puncte de amendă.
Ca și în anii trecuți, amenzile sunt organizate în cinci clase, progesive, în funcție de normele reglementate prin aprobarea noul cod rutier. Cele cinci clase sunt, după cum urmează:
Maximul unei amenzi, în cazul unei persoane fizice, poate ajunge la 2.900 de lei, adică 20 de puncte de penalizare. Iar în cazul persoanelor juridice, maximul de amendă poate ajunge la 14.500 de lei, adică 100 de puncte penalizare. În cazul în care primiți o amendă, indiferent de contravaloarea acesteia, aveți obligativitatea ca până pe 31 decembrie 2020, să achitați amenda primită. În caz contrar se poate ajunge până la dosar penal pentru neplata amenzilor. Așa că, mare atenție în trafic, și evitați să încălcați reglementările din noul Cod Rutier.