Cod rutier 2020. Atenție, șoferi! Cum vor putea lua permisul acești români

Cod rutier 2020. Atenție, șoferi! Cum vor putea lua permisul acești români
Cod rutier 2020. Atenție, șoferi! Cum vor putea lua permisul acești români

Codul rutier în vigoare ar putea fi modificat. Condițiile de obținere a permisului pentru șoferii profesioniști se schimbă.  Ministerul Afacerilor Interne dorește modificarea Codului Rutier.

Condițiile de obținere a permisului pentru acești români. Toți șoferii trebuie să știe asta

Potrivit unui proiect, Ministerul Afacerilor Interne propune ca vârsta de la care cei interesați să devină șoferi profesioniști să fie redusă. Este vorba despre cei care vor să devină șoferi de camion sau autobuz (categoriile C,CE și D, DE).

Nu toate persoanele care vor să devină șoferi profesioniști vor putea fi examinați mai devreme, ci doar cele care dețin un certificat de competență profesională.

Condițiile de obținere a permisului pentru profesioniști

Prin acest proiect se propune, mai exact, reducerea vârstei de la care pot obține permisul de conducere pentru categoriile C și CE aceia care dețin un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale (CPI), respectiv de la 21 de ani, cât este în prezent, la 18 ani.

Astfel, vor putea deveni șoferi de camion, din momentul în care devin majori, doar cei care respectă condiția deținerii unui certificat (CPI). Certificatele CPI și CPIa se pot obține prin susținerea unui examen de cunoștințe teoretice și practice. Acestea fiind eliberate de Autoritatea Rutieră Română.

Camion circulând
Cod rutier 2020. Atenție, șoferi! Cum vor putea lua permisul acești români

Condițiile de obținere a permisului pentru categoriile D și DE

Proiectul mai stabilește o vârstă de 23 de ani, nu de 24, așa cum prevede acum în Codul rutier pentru susținerea examenului pentru categoriile D și DE, cu condiția ca cel interesat să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale accelerate (CPIa).

Schimbările propuse au ca scop transpunerea normelor europene din domeniu în legislația românească. Măsura este binevenită, în condițiile în care România se confruntă cu o criză acută de șoferi profesioniști.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI