Mii de șoferi stau zilnic blocați pe centura Capitalei și alte mii în ”buricul târgului”, în timp ce proiectele pentru decongestionarea traficului sunt blocate în sertare. Aglomerația de pe șosele vine la pachet cu un concert de claxoane. Deși la bază semn de avertizare sau modalitate de a evita un pericol iminent, componenta mașinii nu e doar atât pentru bucureșteni. De cele mai multe ori, aceștia abuzează de el, dar pentru necumpătare există și penalizare: amenzi din clasa a doua de sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a 570 sau 725 de lei.
Un studiu realizat de Ipsos pentru Fundația Vinci Autoroutes a analizat 12.400 de șoferi din 11 state europene, iar rezultatele arată că 56% dintre ei au recunoscut că apelează la claxon pentru a sancționa comportamentul conducătorilor auto care îi șicanează. Spaniolii au un procent de 66%, francezii de 56%, în timp ce nemții doar 33%. Șoferii români nu au fost luați în calcul în acest studiu, dar, dacă ar fi fost, cel mai probabil, ar fi în partea superioară a clasamentului.
Motivele pentru care românii claxonează: intră într-o intersecție blocată, semaforul s-a făcut verde, iar șoferul din față nu a pornit în prima secundă, apare un animal pe carosabil, văd o fată pe stradă sau se salută cu un alt participant de trafic.
Conform Codului Rutier, claxonul poate fi utilizat doar pentru a evita un pericol iminent. Șoferii nu pot folosi semnalul la o distanță mai mică de 25 de metri de cei cărora li se adresează avertismentul sonor. Poliția îi poate sancționa pe cei care folosesc abuziv claxonul cu amenzi din clasa a două sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a 570 sau 725 de lei.
Pentru că nu avea carte de identitate asupra sa, iar bicicleta nu îi era dotată cu claxon, un biciclist din Prahova a fost amendat cu 510 lei și 6 punct de penalizare, o sumă egală sau chiar mai mare decât prețul mijlocului de transport, potrivit declarației bărbatului. Mai mult decât atât, amenda putea fi și mai mare.
„Veneam de la serviciu, un agent de circulație m-a oprit pentru verificări. I-am spus că nu am buletinul la mine. A intrat în calculator, m-au găsit, apoi mi-a luat bicicleta la verificat. Nu aveam nici claxon și mi-a întocmit proces verbal”, a spus bărbatul.