Cod rutier 2020. Amendă usturătoare pentru un lucru aparent absurd, dar care te poate costa în trafic
Poliția rutieră are dreptul, potrivit Codului Rutier, să îi amendeze pe șoefrii care nu au mașina spălată. Sancțiunea se ridică până la la 210 de lei, informează Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTTR). De asemenea, o inițiativă depusă în Senatul României arată că șoferii s-ar putea alege și cu carnetul de conducere suspendat.
Cod rutier 2020. Amendă usturătoare pentru un lucru banal, dar care te poate costa în trafic
Aceasta este, probabil, cea mai banală amendă rutieră pe care o poate lua un șofer. Amendă pentru că autoturismul este murdar. Sancținea pecuniară se ridică la 210 lei. Mai mulți șoferi au întrebat pe pagina Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România dacă vor primi amendă pentru conducerea unui vehicul cu numere de înamatriculare deteriorate, murdare sau acoperite de gheață. Răspunsul UNTR a fost unul afirmativ și argumentat.
Conducerea unei mașini ale cărei numere de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheaţă sau zăpadă acestea împiedicând identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare se sancţionează cu amendă prevăzută in clasa I de sancţiuni, de la 2 la 3 puncte-amendă, respectiv de la 140 lei-210 lei. Asta reiese potrivit Art 99, alin. 1, pct. 16 din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 în ceea ce privește circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice.
Șoferii se pot alege cu permisul duspendat dacă au numerele de înmatriculare murdare
În plus, șoferii s-ar putea alege și cu o perioadă de suspendare a permisului de conducere, arată o inițiativă înregistrată la Senatul României. Dacă inițiativa va fi adoptată în Parlament și promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, propunerea legislativă va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.
„Conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o, într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârșirii faptei contravenționale”, se precizează în proiectul de act normativ. Inițiatorii proiectului de act normativ motivează apariția acestuia prin faptul că prevederile lui “vin în ajutorul șoferilor profesioniști (…) care se aleg cu suspendarea permisului de conducere, iar pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân fără pâine”, arată inițiativa.