Cod rutier 2019: Permisul suspendat sau amenzi usturătoare îi așteaptă pe șoferi dacă fac asta din octombrie

Cod rutier 2019: Permisul suspendat sau amenzi usturătoare îi așteaptă pe șoferi dacă fac asta din octombrie
Codul rutier devine mai aspru din luna octombrie. Sperăm că nu doar pe hârtie

Cod rutier 2019. Șoferii riscă din luna octombrie să rămână fără permisul de conducere sau să ia amenzi foarte mari dacă vor face un anumit lucru când sunt la volan. Urmează să intre în vigoare ordonanța de urgență prin care sunt aduse unele modificări în ceea ce privește sancțiunile în anumite abateri de la reguli. Reguli care, de altfel, există de mult timp, dar pe care mulți șoferi le ignoră. Guvernul înăsprește regulamentul, din nou, dar rămâne de văzut dacă și polițiștii rutieri vor fi pe fază ca să-l pună în aplicare atunci când e cazul.

Cod rutier 2019: de ce poți să rămâi fără permis sau să iei o amendă uriașă

Cod rutier 2019: Permisul suspendat sau amenzi usturătoare îi așteaptă pe șoferi dacă fac asta din octombrie
La volan, trebuie să fii atent la drum, nu la telefon

Sunt mai multe situații când ți se poate întâmpla asta, dar, din luna octombrie, se va acorda mai multă atenție comportamentului șoferilor la volan.

Astfel, dacă folosești telefonul mobil sau orice alt cu ajutorul căruia se pot face înregistrări foto/video în timp ce conduci, riști o amendă de până la 725 de lei şi 4 puncte de penalizare, dar se poate să-ți și fie suspendat permisul, în funcție de gravitatea situației.

Cod rutier 2019: nu doar șoferii de automobile sunt vizați de noile sancțiuni

Interdicția se aplică tuturor conducătorilor auto, indiferent dacă pentru vehiculul în cauză este nevoie sau nu de permis.

Cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete, tot riscă amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Aceste măsuri se aplică doar dacă persoana în cauză se află în mișcare, însă nu vor scăpa de amenzi nici șoferii care butonează telefonul la semafor. De fapt, cred că în această situație riști cel mai mult să fii observat de polițist.

Cod rutier 2019: ce trebuie să faci după ce ți se suspendă permisul auto

Nici după ce ți se suspendă permisul nu scapi, În anumite cazuri, noua lege te obligă să urmezi iar testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, pentru că e clar că, fie nu le știi, când le încalci, fie le știi, dar te crezi mare pilot ca în filmul Fast and Furious.

„Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină, susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație până în a 30-a zi, inclusiv, sau până în a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care poate solicita reducerea, după caz”, mai arată modificarea legislativă.

În ce cazuri trebuie să susții iar testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație

Trebuie să te întorci la școala de șoferi să fii reexaminat în cazul în care permisul ți-a fost suspendat pentru:

  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice;
  • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a
    semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea
    unui vehicul sau alte pagube materiale.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI