Cod Rutier 2019. Greşeala pe care mii de şoferi o fac fără să ştie. Amenda e foarte mare

de: Madalina Moraru
08 10. 2019

Șoferii trebuie să fie atenți în următoarea perioadă, pentru că pot risca amenzi dacă fac această greșeală. Mai mult, temperaturile scăzute din ultima perioadă și-au spus cuvântul. De aceea cei care conduc un vehicul trebuie să fie cu mare băgare de seamă când își montează cauciucirile de iarnă.

Cod Rutier 2019. Greşeala pe care mii de şoferi o fac fără să ştie

Legislația din România prevede că șoferii sunt obligați să aibă mașina echipată cu anvelope de iarnă, mai ales dacă vor circula pe șosele acoperite de zăpadă, polei sau gheață. În cazurile contrare, se pot aștepta la amenzi usturătoare și pot să rămână și fără certificatul de înmatriculare.

Mai mult, șoferii trebuie să știe că pot fi amendați și dacă mașina lor este pusă la punct și pregătită pentru a circula pe condiții de iarnă. Polițistul vă poate amenda și dacă autoturismul este echipat cu asemenea anvelope.

În general, orice tip de anvelopă e uzat peste limita sa legală. În România, limita legală a acestora este la fel ca-n majoritatea țărilor europene, dar și ca-n Asia sau America de Nord. Limita anvelopelor este de 2/32 inch, adică 1,6 milimetri. Sunt reguli stricte impuse de legislație și care asigură siguranța șoferului și a pasagerilor.

Ce trebuie să știe șoferii

Producătorii de anvelope mondiali sunt obligați să incorporeze în anvelopele pe care le comercializează în SUA și Europa niște martori de uzură. E o regulă clară impusă de Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS).

Martorii de uzură sunt într-un număr de minimum 6 și sunt reprezentați de niște bare din cauciuc, poziționate între blocurile profilului de pe anvelopă. La majoritatea anvelopelor regăsite pe piață, martorii de uzură au o înălțime standard de 1,6 milimetri.

De aceea, limita minimă admisă menționată și în fiecare Cod Rutier 2019 este dată de martorul de uzură, localizat pe anvelopă. Agenții de circulație vă pot opri în trafic și pot verifica suprafața de rulare a anvelopei. Dacă e sub limita legală, puteți fi sancționați cu o amendă din clasa II, de 4-5 puncte, ceea ce reprezintă suma de 725 de lei. Poate fi reținut și certificatul de înmatriculare, potrivit știrileprotv.ro.