Cod rutier 2019. Greșeala banală care îi lasă pe șoferi fără permis auto. În ultimele săptămâni, sute de conducători auto au rămas pietoni

de: Alexandra Chivu
18 11. 2019

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare pe 12 octombrie 2019. Ce greșeală banală îi poate transforma pe oameni din șoferi în pietoni? În ultimele săptămâni, eroarea s-a repetat de sute de ori.

Cod rutier 2019. Greșeala banală care îi lasă pe șoferi fără permis auto

Potrivit noului act normativ oficializat în vara acestui an, persoanele care folosesc telefonul mobil sau alte dispozitive care pot face înregistrări foto sau video atunci când conduc vehicule vor risca amenzi de peste 1.000 de lei. După cum stabilește Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, care a intrat în vigoare pe 12 octombrie, conducătorii auto vor fi amendați dacă folosesc telefonul mobil atunci când conduc.

„În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, OUG nr. 11/2019.

Mesajul Poliției Române

Zilele trecute, Poliția Română a postat pe pagina de Facebook un mesaj care vizează ”pagubele” lăsate de noua lege. În mediul online se arată că de la intrarea în vigoare până în prezent, 4115 de persoane nu au respectat cele scrise mai sus și au fost amendate. Mai mult, 638 de persoane au rămas fără permis, ca urmare a folosirii telefonului mobil, concomitent cu săvârșirea unei alte contravenții. În final, Poliția Română a făcut și o recomandare: ”Folosește telefonul mobil în mobil sau imobil, când stai pe loc!”.

De menționat este că se va modifica ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Inițiatorii proiectului de lege susțin că aceste măsuri pot ajuta la prevenirea accidentelor rutiere și vor fluidiza traficul. Mai clar, cei care nu depășesc regulamentar se vor trezi cu permisul auto suspendat pentru o perioadă de 90 de zile. În prezent, conducătorilor auto li se suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.