Cod Rutier 2019. Fiecare mort costa statul român 672.000 de euro. Ce se schimbă acum

Cod Rutier 2019. Fiecare mort costa statul român 672.000 de euro. Ce se schimbă acum

Dintre toate statele din Uniurea Europeană, România este pe primjul loc în topul accidentelor care soldează cu decese. Fiecare deces costă statul o sumă de 670.000 de euro. Din această cauză, au avut loc schimbări drastice în ceea ce privește codul rutier.

Schimbări drastice în Codul Rutier 2019

România este țara care câștigă detașat primul loc în ceea ce privesc accidentele grav rutier. Suma ce trebuie plătită anual de stat din acuza aceasta se ridică la nu mai puțin de două miliarde de euro, conform deputatului UDMR Benedek Zacharie, membru în Comisia de infrastructură-transport și președintele subcomisiei care se ocupă de transportul rutier, feroviar, naval și aerian. Politicianul a mai explicat și că numai în ultimii cinci ani s-au adus 450 de amendamente vizavi de Codul Rutier care a fost elaborat în anul 2002, lucru care a alarmat comisia.

„Am luat legea şi, împreună cu colegii de la Industrii, servicii şi Comisia juridică, pe baza legii existente, vom face o altă lege. Există o grămadă de amendamente cu o grămadă de propuneri din partea unora care s-au lovit de ceva şi au propus modificarea Codului Rutier. Nu aşa trebuie să funcţioneze. Noi dorim să fie o lege modernă care să stea în picioare în următorii 15-20 de ani. Dorim să existe o responsabilitate foarte clară şi a administratorului drumului”
Benedek Zacharie, deputat UDMR

Schimbări drastice la Codul Rutier din cauza numeroaselor decese din accidentele rutiere
Schimbări drastice la Codul Rutier din cauza numeroaselor decese din accidentele rutiere

„Avem 97 de morţi la milionul de locuitori”

Deputatul UDMR a declarat și că există deja numărul îngrijorător de 97 de morți la milionul de locuitori, lucru care ne-a plasat pe ultimul loc la siguranță. Media europeană este de 50,  iar statele nordice au declarat zero morți pe drumurile publice.

„Pentru fiecare mort pe drumurile publice în accident de maşină statul plăteşte 672.000 de euro. Dacă facem un calcul simplu, vom vedea că pe noi, aceşti oameni decedaţi în accidente de maşină, ne costă în jur de 2 miliarde de euro anual. Şi atunci dorim un nou Cod Rutier în care şi administratorul drumului să aibă responsabilităţi”
Benedek Zacharie, deputat UDMR