Cod Rutier 2019. Cum poți să obții permisul pentru motocicletă: condiții esențiale

Cod Rutier 2019. Cum poți să obții permisul pentru motocicletă: condiții esențiale
Codul Rutier 2019 vine cu vesti bune pentru iubitorii de motociclete. Vei putea obtine mult mai usor permisul

Noul Cod Rutier 2019 vine cu o veste bună pentru iubitorii de motociclete, permisul de conducere pentru un astfel de vehicul poate fi obținut fără exament. Însă, chiar dacă doritorii nu vor mai susține examen, aceștia trebuie să respecte totuși o serie de criterii.

Cod Rutier 2019. Permisul de conducere pentru motocicletă ar putea fi obținut fără examen.

Permisul pentru conducerea unei motociclete s-ar putea obtine in baza vechimii permisului de categoria B
Permisul pentru conducerea unei motociclete s-ar putea obtine in baza vechimii permisului de categoria B

Noul Cod Rutier prevede că permisul pentru conducerea motocicletei s-ar putea obține fără a susține examenul, ci va fi acordat în funcție de vechimea permisului pe care o ai la categoria B.

Un proiect de modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice care va fi dezbătut în Senat ar urma să faciliteze obținerea carnetului de conducere de categoria A1 adică pentru motociclete și tricicluri pentru persoanele care au deja permis de categorie B fără a mai fi necesar un examen.

Ce criterii trebuie să întrunești pentru a obține permisul de conducere pentru motocicletă fără a susține examen

În proiectul de modificare a ordonanței privind circulația pe drumurile publice se specifică că ar putea obține permisul de conducere pentru motocicletă fără a susține examen doar persoanele care au împlinit 24 de ani și care dețin un permis de categoria B de cel puțin doi ani.

Motivul pentru care s-a propus o astfel de modificare este încurajarea cetățenilor de a trece mai ușor de la un vehicul de categoria B la o motocicletă, deoarece aceasta din urmă poluează mult mai puțin și are costuri mult mai reduse. În plus, astfel se încearcă o fluidizare a traficului care a devenit din ce în ce mai sufocant în ultima perioadă.

În prezent persoanele care vor să-și obțină permisul pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm³, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, trebuie să dea examen specific. Însă, înainte de a junge la examen aceștia trebuie să urmeze obligatoriu un curs practic pe motocicletă de 10 ore.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI