Cod Rutier 2019. Ce trebuie să îl întrebe șoferii pe polițist, imediat după ce au fost opriți în trafic

Cod Rutier 2019. Ce trebuie să îl întrebe șoferii pe polițist, imediat după ce au fost opriți în trafic
Cod Rutier. Ce trebuie să-l întrebi pe polițist după ce te oprește în trafic?

Ce trebuie să întrebe șoferii, întâi de toate, după ce sunt opriți în trafic de către polițiștii de rutieră? Conducătorii auto, din ce în ce ai multe obligații și mai puține drepturi? Codul rutier 2019 clarifică toată situația.

Ce trebuie să îl întrebe șoferii pe polițist, după ce au fost opriți în trafic?

A fost o vreme în care, pe internet, se zvoniseră lucruri conform cărora conducătorul auto ar avea dreptul să-i ceară polițistului de rutieră care l-a oprit în trafic tot felul de acte. În acestea era inclus și ordinul de serviciu. Șoferii se plâng de faptul că li se adaugă din ce în ce mai multe obligații, iar drepturile lasă de dorit. Din nefericire pentru conducătorii auto care au crezut că au o anumită autoritate, măcar cateva procente din autoritatea unui polițist, realitatea este alta. Un polițist nu trebuie să-i arate niciun document unui conducător auto.

„Politistul nu este obligat sa informeze contravenientul cu privire la cadrul legal in baza caruia actioneaza intr-un anumit post sau itinerar de patrulare. Agentul constatator nu este obligat sa prezinte contravenientului un act privind identitatea, intrucat o persoana fizica nu are competenta de a legitima un politist”
Comunicat Direcția Rutieră

Cod Rutier 2019
Cod Rutier 2019

„De unde știu eu că este polițist cu adevărat?”

În acest context, singurele obligații pe care le au polițiștii de rutieră sunt: să aibă un vocabular și un comportament adecvat și să se prezinte întocmai regulilor învățate pe băncile școlii. Comunicatul Direcției Rutiere a stârnit un val de neclarități și ironii la adresa Codului Penal și a situației în care se află atât poliția cât și șoferii.

„De unde știu eu că este polițist cu adevărat? Doar după o simplă prezentare???”, aceasta a fost cea mai mare curiozitate a șoferilor care au luat la cunoștință cele de mai sus. Nedumerirea continuă, iar șoferii rămân tot cu atâtea obligații și cu din ce în ce mai puține drepturi.