Cod Rutier 2019. Curtea Constituțională(CCR) a României a declarat parțial neconstituționale prevederile din schimbările privind amplasarea radarelor pe vehiculele poliției pe drumurile publice, în urma reexaminării.
După o examinare, CCR a hotărât parțial neconstituționale prevederile din modificarile legislative privind amplasarea radarelor pe vehiculele poliției pe drumurile publice. Judecătorii au admis parțial sesizarea de neconstituționalitate a liderului statului Klaus Iohannis. Mai clar, miercuri, plenul Curții a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea articolului 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, obiecție formulată de Iohannis.
Reamintim că Iohannis a trimis la CCR o obiecție de neconstituționalitate asupra Legii pentru schimbarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Înainte de acest pas, legea a mai fost contestată la Curtea Constituțională de președintele României, iar judecătorii au hotărât că este neconstituțională. Astfel, în data de 4 iunie, Parlamentul a transmis liderului de stat legea, pentru promulgare, ca urmare a procedurii de reexaminare.
Într-un comunicat de presă remis miercuri se arată: „Ţinând cont de faptul că forma legii transmise la promulgare este una ulterioară procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 684/2018 (publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 50 din 18 ianuarie 2019) şi având în vedere că Parlamentul a adoptat o serie de reglementări care sunt contrare şi excedează limitelor deciziei menţionate, considerăm că Legea pentru modificarea art. 109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie”.
Mai târziu, președintele Klaus Iohannis transmite că Parlamentul a eliminat câteva texte și a operat schimbări fără ca acestea să fi făcut obiectul sesizării de neconstituționalitate. În procedura reexaminării, Parlamentul a modificat textul legii în acest fel: „(3) Constatarea contravențiilor cu privire la faptele care încalcă dispozițiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției”.