Cod Rutier 2019. Ce obligații au șoferii, în cazul unui accident. Îți poate fi ridicat permisul definitiv

de: Alexandra Chivu
30 09. 2019

Ce obligații au șoferii, în cazul unui accident, conform Codului Rutier 2019? Îți poate fi ridicat permisul definitiv.

Cod Rutier 2019. Ce obligații au șoferii, în cazul unui accident?

Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cunoscută de publicul larg drept Codul rutier, stabilește obligațiile legale ale fiecărei persoane în cazul producerii unui accident auto. Accidentul de circulație este evenimentul care întrunește cumulativ condițiile:

  • s-a produs pe un drum deschis circulației publice sau și-a avut originea într-un astfel de loc,
  • a avut ca urmare decesul, rănirea uneia ori a mai multor persoane sau avarierea a cel puțin unui vehicul ori alte pagube materiale
  • în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare.

Îți poate fi ridicat permisul definitiv

Șoferii trebuie să știe că își pot lua ”adio” de la permis, dacă au plecat de la locul accidentului. Conform art.77 din legislația codului rutier, ”conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei”.

Obligațiile șoferilor în cazul unui accident

Este interzis oricărei persoane să schimbe poziția mașinii implicate într-un accident de circulație ”în urma căruia a rezultat moartea ori vătămarea integrității corporale sau a sănătății uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul”.

Părăsirea locului accidentului. Șoferii pot pleca numai în aceste condiții

Cu toate acestea, Codul penal prevede patru situații în care conducătorii auto implicați într-un accident de circulație pot părăsi locul accidentului, cât și pedeapsa de care sunt pasibili cei care pleaca, totuși, de la locul incidentului.

  • în cazul în care în urma evenimentului s-au produs doar pagube materiale
  • dacă transportă el însuși persoane rănite la cea mai apropiată unitate sanitară
  • dacă victima accidentului părăsește locul faptei. În această situație, șoferul trebuie să anunțe imediat evenimentul produs.
  • accidentele în care au fost implicatee mașini cu regim de circulație prioritară. Șoferii lor pot părăsi locul accidentului atâta vreme cât anunță imediat autoritățile, potrivit avocatnet.ro.