Cod Rutier 2019. Când intră în vigoare noua legislație rutieră. Amenzi noi pentru șoferi

Cod Rutier 2019. Când intră în vigoare noua legislație rutieră

Codul rutier a fost modificat din nou în 2019 de către Guvernul României. Noile reglementări au ca scop prevenirea accidenteleor de circulație provocate de neatenția șoferilor care folosesc telefoanele mobile atunci când se află la volan, fie că este vorba despre o convorbire, ori despre un live pe Facebook.

Cod Rutier 2019. Când intră în vigoare noua legislație rutieră

Codul rutier prevede că șoferii nu mai au voie să țină telefonul în mână atunci când se află la volan pe drumurile publice într-un vehicul aflat în mișcare. Cei care nu vor respecta noile prevederi riscă să fie amendați cu 4 puncte de penalizare și 6-8 puncte amendă. Vor fi sancționați și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută deținerea unui permis de conducere.

Cei care dețin permis de conducere vor fi sancționați, în cazul în care folosesc telefonul mobil sau orice alt dispozitiv de filmat sau înregistrat în timpul mersului, cu 4-5 puncte amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Polițiștii de la Brigada Rutieră atrag atenția asupra pericolului reprezentat de folosirea telefoanelor mobile de către șoferii care conduc vehicule pe drumurile publice, punând astfel în pericol siguranța participanților la trafic. În ultimii ani, numărul accidentelor rutiere provocate de conducătorii auto care nu au fost atenți la drum din cauză că au foslosit telefoanele mobile a crescut alarmant.

Scopul noilor prevederi din Codul rutier este acela de a reduce numărul de accidente pe drumurile publice din România. Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României (12 octombrie 2019). Până atunci, polițiștii de la Brigada Rutieră desfășoară activități de informare a conducătorilor auto.

Varianta Codului rutier aflată în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului, în timp ce noile reglementări prevăd sancțiuni pentru șoferii oricărui tip de vehicul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI