Meteorologii au emis, duminică, 30 iulie, o avertizare tip nowcasting de cod roșu de fenomene specifice instabilității atmosferice accentuate. Alerta meteo este valabilă până la ora 16:30 și vizează mai multe localități. Află în rândurile de mai jos cu ce ne vom confrunta în următoarele 30 de minute.
UPDATE 30 iulie, ora 16:04: În teritoriile vizate de codul roșu de vijelii și furtuni, meteorologii spun că deja s-au acumulat cantități de apă de peste 40 de litri pe metrul pătrat.
Știre inițială
Prognoza meteo, actualizată. Meteorologii au emis un cod roșu de ploi, vijelii și grindină pentru ziua de duminică, 30 iulie. Alerta meteo se află în vigoare până la ora 16:30 și vizează mai multe localități din județul Alba, potrivit ultimelor informații.
În zece localități din județul Alba, anume Aiud, Livezile, Mirăslău, Ocoliș, Ponor, Poșaga, Râmeț, Rimetea, Sălciua și Unirea, se vor manifesta averse torențiale puternice. Cantitățile de apă vor depăși, în scurt timp sau prin acumulare, 50 de litri pe metrul pătrat.
Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice frecvente și grindină de diverse dimensiuni. Vântul se va intensifica, rafalele luând forma vijeliilor.
În altă ordine de idei, reprezentanții ANM au mai emis, tot duminică, 30 iulie, și alte două avertizări de tip nowcasting de vânt și instabilitate atmosferică. Ambele sunt valabile până luni, 31 iulie, la ora 10:00.
În Banat, Crișana și Transilvania, și spre seară și în timpul nopții în Oltenia și Moldova, instabilitatea atmosferică va crește, fiind anunțată printr-un cod galben. Rafalele de vânt se vor intensifica, atingând viteze de până la 70 de kilometri pe oră în general.
În unele teritorii, vântul va lua și forma vijeliilor, ce vor fi însoțite de averse torențiale, descărcări electrice și grindină, izolat. Cantitățile de apă vor atinge, prin acumulare, 25 de litri pe metrul pătrat și, izolat, 40 de litri pe metrul pătrat.
Un alt cod, de data aceasta portocaliu, anunță instabilitate atmosferică accentuată și averse torențiale în același interval de timp, însă pentru teritorii diferite.
În intervalul amintit, local în zonele de munte, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade în care se vor manifesta ploi. Precipitațiile vor avea și caracter torențial, potrivit meteorologilor, și vor fi însoțite de descărcări electrice frecvente.
Te-ar putea interesa și: Planeta se ”topește” din cauza încălzirii globale. Elena Mateescu, despre prognoza meteo din august 2023
Rafalele de vânt se vor intensifica, de asemenea, atingând peste 80 de kilometri pe oră și, uneori, luând și forma vijeliilor. Este posibil ca în regiunile amintite să plouă și cu grindină.