Cod roșu de furtuni în România. Avertismentul crunt al meteorologilor
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru perioada următoare. Din păcate, după perioada cu temperaturi caniculare ne așteaptă acum fenomene extreme. România este cuprinsă de furtuni. Iată alte detalii de la meteorologi!
Meteo ANM: cod roșu de furtuni în România
După multe zile sufocante cu temperaturi caniculare, urmează să avem parte de zile pline de ploi. România este cuprinsă de furtuni, anunță specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. Se anunță un cod roșu de ploi și vijelii care vizează mai multe zone ale teritoriului.
Vremea severă își va face apariția în majoritatea județelor. În Arad, starea de alertă continuă și se vor semnala în zilele ce urmează ploi torențiale care vor depăși 25-30 de l/mp, în timp ce în ultima oră s-au acumulat peste 40 l/mp.
De asemenea, avem parte și de fenomene extreme precum: descărcări electrice, vijelie și grindină. Alte orașe care sunt vizate sunt: Caraş-Severin – Reșița, Slatina-Timiș, Carașova, Bucoșnița, Buchin, Ciudanovița, Văliug, Goruia, Brebu Nou, unde se vor semnala averse torențiale care vor depăși 30-40 de l/mp, alături de descărcări electrice și grindină.
ANM mai anunță că în Arad, Ususău, Bata, Șiștarovăț și în județul Timiș Ohaba Lungă, Brestovăţ, Bara, Secaş se vor semnala averse torențiale care vor depăși 25-30 de l/mp. În zona avertizată s-au acumulat deja până la această oră peste 40l/mp și au fost înregistrate fenomene extreme.
Perioada a doua a verii e mai prielnică
Directorul ANM a fost întrebat despre o recomandare pentru români în privința programării concediului. Acesta a precizat că odată cu încălzire, ploile nu vor mai fi agresive și reci:
„De aceea perioada a doua a verii este bine să fie aleasă atunci când ne gândim să petrecem o vacantă în ţară. Şi luna iulie şi luna august prin tradiție climatologic sunt mai stabile din punct de vedere al precipitațiilor„, a mai explicat directorul ANM, Elena Mateescu.
„Infrastructura de meteorologie este în continuă dezvoltare. Practic, fiecare serviciu meteorologic național trebuie să se adapteze noilor condiții și din punctul de vedere a ceea ce înseamnă performanța tehnologică, prin rețeaua națională de specialitate la nivelul stațiilor meteorologice care confirmă practic înregistrările cantităților de precipitații, spre exemplu, sau al valorilor de temperaturi, ale fenomenelor care se întâmplă prin observațiile vizuale. În fiecare an, trebuie să ne asigurăm că avem această infrastructură capabilă să ajute meteorologul, alături de modelele numerice de prognoză a vremii la scară globală, dar în același timp modelele la scară locală”
Elena Mateescu, director Administrația Națională de Meteorologie